تا حدود ۱۰۰سال پیش، اگر دندان درد میشدید، هیچ چارهای وجود نداشت جز اینکه آن را بکشید؛ به همین دلیل، اغلب مردم در سنین جوانی بخش زیادی از دندانهای خود را از دست میدادند. عصب کشی دندان، یکی از پیشرفتهای بزرگ دندانپزشکی در عصر معاصر بود که به انسانها کمک کرد تا دندانهای پوسیده و عفونی خود را درمان کرده و به راحتی از آن استفاده نمایند.
اگر تا به حال این درمان را انجام نداده باشید، شاید در مورد چگونگی انجام آن، میزان درد، مراقبتهای لازم و عوارض احتمالی نگران باشید؛ پس با ما همراه باشید تا به طور جامع، پاسخ این سوالات را بررسی کنیم.
مشاوره تخصصی و رایگان
همین الان با یک کلیک تماس بگیرید
۰۲۱۹۱۰۰۹۹۱۸
در صورتی که سوال یا مشکلی داشتید می توانید در قسمت دیدگاه ها از متخصصان کلینیک سریتا بپرسید. ما به همه سوالات شما پاسخ خواهیم داد.
عصبکشی دندان چیست و چه زمانی نیاز است؟
اگر پوسیدگی دندان به موقع درمان نشود، پوسیدگی عمیقتر شده و باعث التهاب عصب دندان میشود. این التهاب باعث میگردد که دندان شما به شدت دردناک شود. در چنین مواردی از عصب کشی دندان برای رفع عفونتها و درمان پوسیدگی استفاده میشود.
این روش، با برداشتن پالپها (که بافتی زنده درون دندان هستند)، ارتباط با پایانههای عصبی را قطع میکند و سپس عفونتها را به خوبی تخلیه مینماید. قبل از هر چیز باید توجه داشت که درمان ریشه همیشه و برای هر دندان پوسیدهای اعمال نمیشود؛ زیرا در برخی شرایط، عفونت بیش از حد، مانع از انجام عصب کشی است و باید پیش از آن، عفونت را درمان کنید؛ بنابراین بهتر است قبل از حاد شدن شرایط دندان، برای درمان آن اقدام نمایید. دندانی که نیاز به عصب کشی دارد، معمولا با علائمی مانند درد شدید، تورم یا عفونت را از خود نشان میدهد.
مواردی که عصب کشی دندان ضروری است:
عصب کشی دندان میتواند به دلایل مختلفی انجام شود. بعضی از شرایط که این درمان را ضروری میکند شامل موارد زیر است:
- دردناک شدن دندان
- آبسه شدن
- پوسیدگی شدید دندان به نحوی که ریشه را درگیر کرده باشد.
- بروز علائم عفونت ریشه دندان مانند تورم، قرمزی، تب و..
- آسیب به پالپ دندان در اثر شکستگی دندان، ترک و ضربه به فک
اگر این خرابیها در مدت کوتاهی اصلاح نشود، بافت دندان شروع به تحلیل میکند. این مسئله منجر به از دست دادن دندان و پوکی استخوان میگردد. به کمک عصب کشی، ساختار استخوانی دندان از بین نمیرود و دندان مرده نجات مییابد.
علائم به عصب رسیدن دندان چیست؟
در برخی موارد، ممکن است ندانید که دندان عفونی دارید. با این حال در بسیاری از موارد افراد متوجه مشکل میشوند. زیرا رد صورت بروز مشکل برای ریشه دندان علائمی را تجربه خواهید کرد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
- دندان درد که از بین نمیرود: بسیاری از مشکلات دندانی میتوانند باعث درد دندان شوند. اگر در عمق دندان خود درد دارید، ممکن است نیاز به درمان ریشه داشته باشید. ناراحتی و درد ممکن است به فک، صورت یا سایر دندانهای شما نیز سرایت کند.
- حساسیت دائمی به گرما و سرما: اگر هنگام نوشیدن قهوه داغ یا خوردن بستنی دندان شما درد میگیرد، میتواند به این معنی باشد که به درمان ریشه نیاز دارید. مخصوصاً زمانی که درد طولانی میشود.
- لثههای متورم: وقتی دندان عفونی میشود، چرک در آن ناحیه جمع میشود. این امر میتواند باعث تورم و حساسیت لثه شود.
- جوش و آبسه روی لثه: ممکن است جوش یا آبسه روی لثه ایجاد شود. چرک دندان عفونی ممکن است از جوش خارج شود و باعث ایجاد طعم یا بوی نامطبوع در دهان شود.
- فک متورم: گاهی اوقات چرک از محل خارج نمیشود. در نتیجه، فک شما ممکن است به طور قابلتوجهی متورم شود.
- تغییر رنگ دندان: هنگامی که پالپ دندان عفونی میشود، رنگ دندان شما تیره شود. این مسئله به دلیل خونرسانی ضعیف رخ میدهد.
- درد هنگام جویدن یا گاز زدن: اگر هنگام غذا خوردن یا لمس دندان خود درد دارید، ممکن است به این معنی باشد که اعصاب اطراف پالپ آسیب دیده است.
- دندان ترک خورده یا شکسته: اگر دندان شما در اثر تصادف، هنگام ورزش یا حتی با گاز گرفتن چیزی سفت ترک خورده است، باکتریها میتوانند تا به داخل آن نفوذ کنند و به پالپ دندان برسند.
- لق شدن دندان: دندان عفونی میتواند راحتتر لق شود. این مسئله به این دلیل است که چرک پالپ عفونی میتواند استخوانی را که از دندان حمایت میکند، نرم کند.
بیشتر بخوانید: عفونت دندان، علائم علل و راه های پیشگیری
فیلم عصبکشی دندان
از طریق این لینک میتوانید نمونهای از فیلم عصب کشی دندان را با جزئیات کامل مشاهده کنید.
چه زمانی به عصب کشی نیاز داریم؟
درمان ریشه دندان (Endodontic therapy) زمانی ضروری میشود که باکتریهای دهان به پالپ دندان حمله کنند. این مسئله معمولاً زمانی اتفاق میافتد که یک حفره برای مدت طولانی درمان نشود. همچنین ممکن است در صورت ترک خوردن یا آسیب دیدن دندان نیز رخ بدهد.
مراحل عصبکشی دندان(درمان کانال ریشه)
عصب کشی توسط دندانپزشک عمومی یا اندودنتیست انجام میشود؛ این درمان، بسته به وضعیت دندان میتواند در ۱ یا ۲ جلسه تکمیل گردد. در این جلسات پوسیدگی دندان برداشته شده و کانالهای دندانی تغییر شکل میدهند و پر میشوند.
اگرچه روند درمان ریشه بسته به نوع و میزان آسیب دندان متفاوت است، اما به طور کلی، نحوه عصب کشی به شرح زیر است:
- در مرحله اول عصب کشی دندان، بیمار معاینه شده و از دندانهای او عکس رادیوگرافی گرفته میشود. دلیل عکس برداری این است که مشخص شود در ریشه دندان التهاب وجود دارد یا خیر؛ به این ترتیب دندانپزشک دندان را با جزئیات و دقت بیشتری بررسی میکند. اگر به پالپ دندان آسیب رسیده باشد، درمان ریشه شروع میگردد.
- بافتهای اطراف دندان با تزریق بی حسی موضعی، بی حس میشوند. بی حسی باعث میشود که درمان بدون درد انجام شود.
- پس از بی حسی، دندانپزشک با بازکردن سوراخی روی دندان، به ریشه میرسد.
- در این مرحله فرآیند تخلیه دندان آغاز میشود. بافت زنده دندان که پالپ نام دارد برداشته میشود و کانالهای ریشه با ابزار مخصوص تمیز میگردند. در این مرحله پوسیدگیهای داخل دندان تمیز میشوند و سایر آسیبها از بین میروند.
- کانالهای ریشه تمیزشده با مواد پرکننده مخصوص پر میشوند. این پرکردن از عفونت مجدد دندان جلوگیری میکند.
- سوراخ باز شده روی دندان با آمالگام یا کامپوزیت بسته میشود؛ این کار از آسیب مجدد دندان جلوگیری میکند.
عصب کشی دندان چقدر طول میکشد؟
مدت زمان عصب کشی به تعداد کانالهای ریشه، میزان عفونت در کانالها و نحوه پر کردن بستگی دارد؛ علاوه بر این، در برخی موارد، ممکن است تکنیکهای اضافی نیز مورد نیاز باشد.
بسته به وضعیت عفونت دندان، درمان شما ممکن است در دو جلسه به فاصله یک هفته انجام شود؛ مدت زمان هر جلسه درمانی نیز بین ۳۰ تا ۹۰ دقیقه متغیر است. در صورت وجود عفونت، دندانپزشک دارو را داخل آن قرار میدهد تا دندان کاملا تمیز شود؛ به همین دلیل قبل از بستن دندان یک هفته صبر میکند و سپس درمان را کامل مینماید. اگر عصب کشی دندان در یک جلسه کامل نشود، دندانپزشک یک پرکننده موقت (پانسمان) در سوراخ دندان قرار داده میدهد تا مطمئن شود که کانال دوباره عفونی نمیگردد و در این فاصله تمیز میماند.
مواردی که قبل از عصب کشی باید رعایت کرد چیست؟
قبل از درمان اندودنتیک باید نکاتی را رعایت کنید. در ادامه این نکات را میآوریم.
- همه داروها را طبق دستور مصرف کنید: ممکن است چند روز قبل از ویزیت به شما آنتیبیوتیک یا داروهای ضدالتهابی داده شود، به خصوص اگر عفونت زیادی وجود داشته باشد.
- سیگار نکشید: محصولات تنباکویی در توانایی بدن شما برای بهبودی اختلال ایجاد میکنند. چند روز قبل از عصب کشی از سیگار کشیدن خودداری کنید.
- یک وعده غذایی سالم بخورید: از آنجایی که بیحسی موضعی در طول درمان کانال ریشه دهان شما را برای چند ساعت بی حس میکند، بهتر است قبل از قرار ملاقات غذا بخورید.
مراقبتهای پس از عصبکشی دندان چیست؟
- مواردی که پس از عصب کشی باید در نظر گرفته شود به شرح زیر است:
- باید از نوشیدنیهای بیش از حد گرم و سرد اجتناب کنید؛ زیرا ممکن است تا دو روز حساسیت ایجاد شود.
- از مصرف غذاهای سفت یا چسبنده پرهیز کنید.
- در صورتی که درمان در جلسه اول کامل نشد، تا پایان درمان باید از فشار بر دندان مربوطه خودداری کنید.
- حتی اگر درمان ریشه کامل شده باشد، حداقل تا دو ساعت بعد نباید چیزی بخورید یا بنوشید.
- از بهداشت روزانه دهان خود غافل نشوید؛ دندانهای خود را حداقل دو بار در روز با یک مسواک نرم مسواک بزنید؛ سپس با نخ دندان، تمیز کردن دندانها را کامل کنید.
- در صورت بروز درد از مسکنهای خوراکی که دندانپزشک تجویز کرده است استفاده نمایید؛ همچنین اگر فک و صورت شما ورم کرد، میتوانید از کمپرس سرد استفاده کنید.
- فراموش نکنید که برای معاینات منظم دندانپزشکی مراجعه کنید؛ دندانپزشک با تشخیص هر مشکلی در مراحل اولیه، هم شانس حفظ دندانها را افزایش میدهد و هم هزینههای شما را کاهش خواهد داد.
مزایای عصب کشی یا درمان کانال ریشه
این روش مزایای مختلفی دارد:
از سرایت عفونت به دندانهای دیگر جلوگیری کنید.
عفونت را کاهش میدهد و از بین میبرد.
خطر آسیب به استخوان فک را کاهش دهید.
از کشیدن دندان و خالی شدن محل آن جلوگیری میکند.
مشکلات و عوارض پس از عصبکشی دندان
این درمان معمولا عوارض زیادی از خود نشان نمیدهد؛ اما در صورت درمان نامناسب یا عدم مراقبت، ممکن از با برخی از مشکلات مواجه شوید. بعضی از عوارض احتمالی پس از این درمان شامل موارد زیر است.
عفونت مجدد
اگر بعد از عصب کشی دندان دوباره عفونی شود، درمان ناموفق تلقی میگردد. ممکن است هفتهها، ماهها یا حتی سالها طول بکشد تا آثار درمان ناموفق ریشه ظاهر شود. علائم عفونت مانند تغییر رنگ در دندانی که قبلا تحت درمان قرار گرفته است، آبسه یا تورم در لثه بلافاصله بعد از عفونت قابل مشاهده است. اگر این علائم درمان نشوند، عفونت میتواند به دندانهای دیگر نیز سرایت کند. علائم عفونت شامل تب، لرز و تورم در اطراف دندان درمان شده میشود.
درد
درد خفیف پس از عصب کشی طبیعی است؛ با این حال، این درد در مدت کوتاهی از بین میرود. در واقع، اگر درد از بین نرود و به تدریج افزایش یابد، به این معنی است که مشکلی وجود دارد. در صورتی که درد کم نشود یا برعکس افزایش یابد، توصیه میشود بدون معطلی به دندانپزشکی مراجعه کنید.
حساسیت دندان
از آنجایی که اعصاب درد در عصب کشی دندان برداشته میشوند، نباید هیچ حساسیتی به تغییرات دما وجود داشته باشد. اگر دندان شما برای مدت طولانی بعد از درمان همچنان حساس است، باید به دندانپزشک مراجعه کنید.
تورم در داخل و اطراف دندان
پس از درمان ریشه، تورم خفیفی در اطراف دندان یا در ناحیه صورت به مدت یک یا دو روز احساس میشود. برای کاهش این ورم میتوانید از کمپرس سرد استفاده کنید؛ اما اگر تورم ادامه یابد، ممکن است درمان ریشه شکست خورده باشد.
مشکلات سینوسی
در برخی موارد، درمان ریشه روی سینوسها تاثیر میگذارد. اگر پس از عصب کشی مشکلاتی مانند آبریزش بینی، گرفتگی بینی، درد در ناحیه سینوس و طعم بد دهان ایجاد شد، توصیه میشود با دندانپزشک مشورت کنید.
ترک دندان
از آنجا دندان پس از عصب کشی به یک بافت مرده تبدیل میشود، آسیبپذیری آن نیز در برابر فشار و ضربه کاهش مییابد. شکستگی یا ترک در دندان آسیب دیده میتواند رخ دهد که احتمال عفونت در ریشه را نیز افزایش میدهد.
نصب بد روکش
دندانپزشک ممکن است نصب روکش دندان را زیاد به تاخیر انداخته باشد یا روکش مناسبی را نصب نکرده باشد که میتواند منجر به ایجاد عفونت یا شکستن دندان شود. اگر تاج لق یا شکسته باشد، میتواند به دندان آسیب بزند.
آسیب عصبی
همچنین احتمال هم برای آسیب عصبی وجود دارد. در صورتی که دندانپزشک به طور تصادفی عصب را در حین انجام عمل جراحی قطع کند، این اتفاق میافتد. آسیب عصبی میتواند باعث درد، بیحسی و گزگز در دندان درمان شده و ناحیه اطراف آن شود.
سوراخ شدن ریشه
همچنین احتمال کمی برای سوراخ شدن ریشه دندان در طول فرایند عصب کشی وجود دارد. اگر دندانپزشک به طور تصادفی سوراخی در ریشه ایجاد کند، ممکن است این اتفاق بیفتد. سوراخ شدن ریشه میتواند منجر به عفونت و از دست دادن دندان شود.
عدم بهبودی
در موارد نادر، کانال ریشه ممکن است به درستی بهبود نیابد. اگر عفونت به طور کامل از بین نرود یا مواد پرکننده نشت کند، ممکن است این مشکل ایجاد شود و فرد دچار تورم و درد شود.
عوارض پرکردن دندان بدون عصب کشی
در صورتی که پوسیدگی سطحی باشد، امکان ترمیم دندان بدون عصبکشی نیز وجود دارد؛ اما اگر عفونت به ریشه و پالپها نفوذ کرده باشد، هیچ چارهای جز عصب کشی دندان وجود ندارد. در صورتی که در این شرایط بدون عصبکشی، صرفا دندان پر شود، احتمال بروز عوارض بسیار بالا است. بعضی از این عوارض عبارتند از:
- حساسیت دندان
- شکستگی یا ترک خوردن پرکردگی
- افزایش عفونت و آبسه شدن دندان
- مشکلات لثه
- تغییر رنگ دندان
- واکنش آلرژیک
عصبکشی دندان کودکان: آیا کودکان نیز به این درمان نیاز دارند؟
عصب کشی دندان کودکان موضوع بسیار حساسی است. بسیاری از افراد تصور میکنند چون دندانهای شیری موقتی هستند، پس میتوان بدون هیچ نگرانی آنها را کشید و منتظر رویش دندانهای دائمی ماند؛ اما برخلاف این تصور رایج، تا زمانی که امکان عصب کشی وجود داشته باشد، نباید دندان کودکان را کشید.؛ زیرا علاوه بر اینکه کودک برای جویدن به مشکل میخورد، ممکن است نظم دندانی به هم بخورد و فک تغییر اندازه دهد. این موضوع باعث میشود دندانهای دائمی در جای طبیعی خود رشد نکنند و بعدا مجبور به پرداخت هزینههای هنگفت ارتودنسی شوید.
از آنجایی که دندانهای شیری مستقل از دندانهای دائمی زیرین هستند، درمان آنها نیز میتواند مستقل از دندانهای زیرین انجام شود. در صورت پوسیدگی بسیار پیشرفته، درد شبانه، ضربه، حساسیت به گرما، احساس ناراحتی هنگام غذا خوردن و… ممکن است درمان ریشه دندان کودکان ضروری شود. در مواردی که کودک کمتر از ۵ سال داشته باشد یا استرس زیادی را تجربه کند، میتوان از بیهوشی عمومی برای درمان ریشه دندانها استفاده کرد.
نکات دوره نقاهت و بهبودی عصب کشی
در زمان دوره نقاهت و بهبودی پس از عصب کشی باید نکاتی را رعایت کنید. در این بخش به این نکات میپردازیم.
- تا چند روز از فعالیتهای شدید خودداری کنید.
- مسکنهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن میتوانند به تسکین ناراحتی و التهاب کمک کنند.
- در چند روز اولیه پس از درمان غذاهای نرم بخورید. از خوردن غذای چسبناک هم خودداری کنید.
- مصرف دخانیات و الکل میتواند در روند بهبودی اختلال ایجاد کند و خطر بروز عوارض را افزایش دهد. حداقل تا چند روز پس از درمان کانال ریشه خود از مصرف این مواد اجتناب کنید.
- بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید. مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. در چند روز اولیه از مسواک نرم استفاده کنید.
- چندین بار در روز آب نمک گرم غرغره کنید. این کار به کاهش التهاب و بهبودی کمک میکند. نصف قاشق چایخوری نمک را در یک لیوان آب گرم حل کرده و حدود ۳۰ ثانیه غرغره کنید.
- از مصرف غذاها و نوشیدنیهای خیلی گرم یا سرد خودداری کنید، زیرا میتوانند باعث ایجاد حساسیت در دندان درمان شده شوند.
- اگر بعد از درمان کانال ریشه خود دچار درد شدید، تورم یا خونریزی غیرعادی شدید، بلافاصله با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
هزینه عصب کشی دندان
هزینه عصبکشی دندان میتواند به عوامل مختلفی بستگی داشته باشد؛ به همین دلیل پیش از معاینه نمیتوان در مورد هزینه دقیق این روش صحبت کرد. بعضی از عوامل مهم که میتوانند در تعیین هزینه نهایی شما موثر باشند عبارتند از:
- نوع دندان
- تعداد کانالهای دندان
- میزان پیشرفت عفونت و پوسیدگی
- مراجعه به دندانپزشک عمومی یا متخصص
- تعرفههای کلینیک مورد نظر
- میزان پوشش بیمه
آیا عصبکشی دندان درد دارد؟
احساس درد در طول درمان و پس از آن، یکی از دلایل ترس و نگرانی مردم از عصب کشی است؛ اما در واقع مهم نیست که این روش چقدر ترسناک به نظر میرسد؛ زیرا هیچ تفاوتی با یک پر کردن ساده ندارد؛ از آنجا که عصب کشی دندان با بی حسی انجام میشود، بیمار هیچ دردی را در طول فرآیند درمان احساس نمیکند. حتی در ساعات و روزهای بعد از عصب کشی نیز درد و ناراحتی خاصی را احساس نخواهید کرد و در صورت بروز درد ملایم، میتوان آن را با مسکنهای خوراکی برطرف نمود.
آیا عصب کشی دندان برای بار دوم امکانپذیر است؟
به طوری کلی، درمان ریشه با در نظر گرفتن نکات ذکر شده در بالا، چه برای بار اول و چه برای بار دوم امکانپذیر بوده و تا سالیان متمادی قابل استفاده است؛ با این حال در مواردی که ریشه دندان بیش از حد آسیب دیده باشد، ممکن است نتوان با عصب کشی مجدد دندان را حفظ کرد.
سلامت دهان و دندان مستقیما بر بسیاری از چیزها تاثیر میگذارد؛ اگر علائم درمان ناموفق ریشه را تجربه میکنید، توصیه میکنیم در اسرع وقت با دندانپزشک خود مشورت نمایید؛ زیرا اگر درمان به تعویق بیفتد، ممکن است دندان را از دست بدهید.
آیا امکان عصبکشی دندان در خانه وجود دارد؟
عصب کشی یک فرایند کاملا تخصصی است که باید در مطب دندانپزشکی و با تجهیزات خاص انجام گیرد. برای عصب کشی لازم است که عکسبرداری انجام شود و با تعیین موقعیت دقیق کانالها، فرایند تخلیه پالپ و عفونت آغاز گردد. بنابراین، عصب کشی دندان در خانه امکانپذیر نیست و هرگونه دستکاری دندان در خانه، میتواند منجر به افزایش مشکل گردد. برای درمان در خانه صرفا میتوانید از داروهای آنتیبیوتیک و مسکن که برای کاهش عفونت و درد تجویز میشود استفاده کنید؛ البته قابل ذکر است که این روشها نیز درمان دائمی نیست و برای رفع قطعی مشکل باید به دندانپزشک مراجعه کنید.
خطرات و عوارض احتمالی عصبکشی دندان در خانه
هرگونه دستکاری دندان در منزل میتواند به عوارض جدی منجر شود که برخی از آنها عبارتند از:
- افزایش درد
- افزایش عفونت
- آسیب به مینای دندان
- آسیب به لثهها و بافتهای نرم
- آسیب به دندانهای مجاور
- افزایش حساسیت
- ناتوانی در تشخیص علت درد و ناتمام ماندن درمان
نشانههای شکست عصب کشی دندان چیست؟ و چه کاری باید کرد؟
در برخی موارد ممکن است عصب کشی به درستی انجام نشود. علائم شکست عصب کشی عبارتاند از:
- درد
- لثههای متورم
- چرکی شدن ناحیه تحت درمان
- تغییر رنگ دندان
- جوش یا آبسه روی لثه
- مشکلات سینوسی
اگر این اتفاق بیفتد، دندانپزشک شما گزینههای مختلفی را بررسی خواهد کرد و در برخی موارد ممکن است عصب کشی مجدداً انجام شود. علاوه بر این، روش جایگزین دیگری هم وجود دارند که در صورت بروز چنین مشکلی میتوان از آن استفاده کرد.
چه روش جایگزینی برای عصب کشی دندان وجود دارد؟
تنها جایگزین درمان ریشه، برداشتن دندان است. درست است که بهترین کار حفظ دندان طبیعی است؛ اما گاهی کشیدن دندان ممکن است برای حفظ سلامت دهان و دندان شما ضروری باشد. اگر کاندیدای مناسبی برای درمان ریشه نیستید، پیشنهاد میشود تا دندان را بکشید و با ایمپلنت، بریج دندان و… جای خالی آن را پر کنید.
ماندگاری عصب کشی چقدر است؟
با مراقبت مناسب، درمان ریشه میتواند سالها دوام بیاورد. به طور معمول، درمان کانال ریشه بین ۱۰ تا ۱۵ سال دوام می اورد. برخی از عصب کشیها میتوانند ۲۰ سال یا بیشتر دوام بیاورند. گاهی این روش به اندازه عمر یک دندان طبیعی ماندگار است. عوامل متعددی میتوانند بر طول عمر درمان کانال ریشه تأثیر بگذارند، از جمله شدت عفونت، کیفیت درمان و سلامت کلی دهان بیمار.
جمع بندی
در صورت گسترش عفونت به ریشه دندان، لازم است که برای درمان آن از عصبکشی استفاده کنید. دندانپزشک در حین این درمان، بافت زنده دندان را خارج کرده و کانالهای ریشه را پاکسازی میکند. این روش به همراه بی حسی انجام میشود و به همین دلیل، هیچ دردی را در حین درمان حس نخواهید کرد؛ اگرچه ممکن است پس از درمان، درد خفیفی را حس کنید که به کمک مسکنهای خوراکی قابل کنترل است.
در صورتی که عصب کشی دندان به خوبی انجام نشود، امکان عفونت مجدد دندان پس از چند ماه یا حتی چند سال نیز وجود دارد که در این صورت لازم است دوباره درمان عصبکشی را انجام دهید. درمان عصب کشی برای کودکان نیز امکانپذیر است و توصیه میشود که تا جای ممکن، از کشیدن دندان شیری کودک بپرهیزید. در صورتی مشاهده هرگونه عوارض غیرعادی پس از عصبکشی دندان، لازم است سریعا به دندانپزشکی مراجعه نمایید. برای دریافت مشاوره، راهنمایی بیشتر و اطلاع از تعرفههای دندانپزشکی میتوانید با کلینیک تخصصی دکتر سریتا تماس بگیرید.
سؤالات متداول عصب کشی دندان
آیا عصب کشی درد دارد؟
خیر. اکثر افراد پس از عصب کشی دیگر دردی را احساس نمیکنند. گاهی ممکن است برای چند روز درد کمی را احساس کنید که با مسکن رفع میشود.
برای عصب کشی به چه متخصصی مراجعه کنم؟
تقریباً تمامی دندانپزشکان میتوانند عصب کشی انجام دهند. با این حال اصولاً این کار توسط جراح ریشه انجام میشود. به طور کلی تمامی دندانپزشکان متخصص برای انجام این کار آموزش دیدهاند.
آیا دندان روکش شده را می توان عصب کشی کرد؟
بله عصب کشی دندان روکش شده امکان پذیر است. احتمال دارد که دندان روکش شده بازهم به درمان ریشه (عصب کشی) نیاز پیدا کند، این روش درمانی برای رفع درد شدید ناشی از دندان، کاهش التهاب عصب و یا درمان عفونت در ریشه دندان به کار میرود. وجود روکش بر روی دندان، مانعی برای انجام عصب کشی و حل مشکلات مربوط به ریشه دندان نیست.
آیا بعد از عصب کشی میتوانم رانندگی کنم؟
بله. در این روش از بیحسی موضعی تنها در ناحیه مدنظر استفاده میشود و مشکلی برای شما پیش نخواهد آمد.
آیا بعد از عصب کشی میتوان سیگار بکشم؟
بله اما پیشنهاد میکنیم حداقل یک یا دو روز صبر کنید تا ناحیه مدنظر بهبود یابد.
آیا بعد از عصب کشی نیاز به روکش دندان دارم؟
گاهی برای جویدن بهتر نیاز به تاج یا روکش دارید. این امر به محل قرارگیری دندان و ظاهر آن بستگی دارد.
می تونم بعد از عصب کشی، مسواک بزنم؟
بله اما در چند روز اول این کار را با احتیاط و با مسواک نرم انجام دهید.
بعد از عصب کشی دندانم رنگش تغییر کرده چرا؟
زیرا ریشه دندان وظیفه تغذیه دندان را دارد و با برداشتن آن، منبع تغذیه دندان قطع میشود. در واقع دندان شما میمیرد.
عصب کشی دندان در بارداری امکانپذیر است؟
عصبکشی در دوره بارداری با محدودیتهایی روبرو است؛ زیرا ممکن است تزریق مواد بیحسی و عکسبرداری برای جنین مضر باشد؛ البته انجام این روش در صورت اورژانسی بودن و در سه ماهه دوم بارداری امکانپذیر است.
عمر دندان عصبکشی شده چقدر است؟
بسته به کیفیت عصبکشی، کیفیت مواد، جنس دندان و میزان مراقبت از دندانها متفاوت خواهد بود. به طور کلی، عمر دندان عصب کشی شده میتواند از ۵ تا ۲۰ سال متغیر باشد.
چند روز بعد از عصب کشی دندان را پر کنیم؟
به میزان پیشرفت عفونت بستگی دارد؛ در اغلب موارد، دندانپزشکان بین دو جلسه درمانی، یک تا دو هفته فاصله میاندازند. در صورتی که پوسیدگی خفیف باشد، امکان پرکردن دندان بلافاصله بعد از عصب کشی نیز وجود دارد.
اگر دندان را عصبکشی نکنیم چه میشود؟
باعث پیشرفت عفونت شده و ممکن است دندان شما به طور کلی از دست برود. همچنین گسترش عفونت میتواند باعث تحلیل لثه، سایر دندانها و استخوان فک شما شود.
بعد از عصبکشی و پرکردن دندان چه بخوریم؟
از غذاهای داغ و سفت پرهیز کنید و به جای آن از غذاهای نرم و ولرم مانند سوپ، سبزیجات، حلیم، تخم مرغ و گوشت له شده استفاده نمایید.
بعد از عصبکشی دندان چه مسکنی بخوریم؟
به طور رایج نوافن، استامینوفن و ایبوپروفن تجویز میشود؛ اما لازم است قبل از مصرف قرص برای درد دندان بعد از عصب کشی با دندانپزشک خود مشورت نمایید.
روت کانال چیست؟
روت کانال دندان نام علمی عصبکشی است که طی آن، کانالهای ریشه باز شده، تخلیه و تغییر شکل داده میشوند و سپس با مواد مناسب پر میگردند.
عصب کشی دندان عقل ممکن است؟
بله دندان عقل را نیز میتوان عصبکشی کرد؛ اما از آنجا که دندانهای عقل در جویدن نقش فعالی بازی نمیکنند و ممکن است ریشه سایر دندانها را نیز تحت فشار گذاشته باشد، در بعضی موارد دندانپزشکان کشیدن دندان عقل پوسیده را توصیه میکنند.
آیا درمان جایگزینی به جای عصب کشی وجود دارد؟
خیر، معمولا جایگزینی ندارد؛ تنها جایگزین عصب کشی دندان، کشیدن آن است که تا جای ممکن توصیه نمیشود.
به نظر من وقتی عصب از داخل کانال تا ابتدای اپکس توسط فایل خارج میشود در واقع بیرون کشیدن عصب از دندان اتفاق افتاده