ارتودنسی متحرک دندان یکی از شیوههای درمانی است که برای اصلاح برخی از مشکلات و ناهنجاریهای دندانی ساده تا متوسط به کار برده می شود. نکته مهمی که باید بدانید این است که این روش برای مشکلات شدید، جدی و پیچیده فک و دندان مناسب نیست. پس ارتودنسی متحرک برای چه دندان هایی است؟ اگر به دنبال پیدا کردن روشی مناسب برای مرتب کردن ظاهر دندان های خود هستید حتما با یک دندانپزشک زیبایی مشورت کنید و تشخیص این امر را بر عهده او بگذارید. او با توجه به معاینات و مشاهده سی تی اسکن فک و دندان ها به شما خواهد گفت که می توانید از ارتودنسی متحرک دندان استفاده کنید یا باید به سراغ ارتودنسی ثابت بروید.
ارتودنسی متحرک دندان چیست؟
امروزه که لبخند زیبا مهم ترین فاکتور زیباییست، اکثر افراد به ظاهر مرتب دندان های خود بسیار اهمیت می دهند. اگر شما هم جزو این افراد هستید با من همراه باشید تا شما را با روش ارتودنسی متحرک که یکی از روش های ارتودنسی دندان است، آشنا کنم.
همانطور که از اسم آن پیداست، دستگاه ارتودنسی متحرک در موقعیتهای متفاوت قابل برداشتن است. این دستگاه از اجزای فلزی و پلاستیکی تشکیل شده و بدون نیاز به چسب، روی دندان شما قرار می گیرد. معمولا ارتودنسی متحرک برای مدتی پس از ارتودنسی ثابت استفاده می شود؛ ولی اگر مشکل فکی یا دندانی جزئی باشد می توانید با صرف کمترین هزینه از این روش درمان بهره ببرید.
سن ۷ تا ۹ سالگی بهترین زمان برای انجام ارتودنسی متحرک می باشد؛ زیرا در سن رشد، فرم دهی دندان ها راحت تر است. دقت کنید طول مدت استفاده با توجه به مشکلات فکی شما می تواند تغییر کند. مدت زمان استفاده از دستگاه ارتودنسی متحرک و نوع آن را از متخصص ارتودنست جویا شوید.
ارتودنسی متحرک دندان در چه مواردی استفاده می شود؟
- ارتودنسی متحرک به عنوان یکی از انواع ارتونسی به تنهایی یک روش درمانی است که مشکلات جزئی دندان مانند صاف کردن تاج دندان را برطرف می کند. این نوع ارتودنسیها توانایی حل مشکلات پیچیده تر را ندارد.
- کاربرد عمده این ارتودنسی در حرکت دادن فک ها در سنین کودکی و نوجوانی است؛ ولی با بررسی دکتر می تواند در هر سنی استفاده شود.
- پلاک متحرک دندان، نگهدارنده دندان ها پس از ارتودنسی ثابت است و همچنین می تواند فضای فک را برای انجام ارتودنسی دائمی آماده کند.
انواع بریس متحرک دندان
o بریس های هاولی
زمانی که فک عقب، جلو و یا باریک باشد، بریسهای هاولی بهترین انتخاب هستند. دستگاه های بریس هاولی از چند جزء نگهدارنده و یک قوس لبی به عنوان جزء فعال تشکیل شده است. این اجزا در طول زمان با فشار به قسمت های جلو آمده باعث برگشتن دندان ها به حالت عادی می شود. برای موفقیت بیشتر این نوع ارتودنسی استفاده همیشگی از دستگاه بسیار مهم است.
o بریس های زد اسپرینگ
در صورتی که دندان های عقبی بیمار به سمت عقب منحرف شده باشد بریس زد اسپرینگ به کار می آید. علت نام گذاری این وسیله شباهت آن به حرف z انگلیسی می باشد. سنین هفت تا ده سالگی دوران طلایی برای استفاده از این روش است، زیرا کودک در سن رشد است و دندان در جای خود می تواند رشد کند. پلاک زد اسپرینگ دو نوع متحرک و ثابت دارد.
o بریس های بایت پلیت
این پلاکها از هم پوشانی دندانهای جلویی، جلوگیری می کنند. بایت پلیت اغلب در ارتودنسی ثابت برای پیشگیری از آسیب به براکت های فک پایین استفاده می شود. بایت پلین انواع مختلفی و نحوه مراقبت سخت تری نیز دارند.
o بریس های اینوزیلاین (ارتودنسی نامرئی)
اینویزیلاین یا همان ارتودنسی متحرک نامرئی، به ارتودنسی فلزی ارجحیت دارد. این بریسها به لثه آسیب نمی زنند، صاف و راحت بوده و باعث جمع شدن جرم و پوسیدگی دندان نمی شود. بریسهای نامرئی ظاهرزیباتری نسبت به بریس فلزی دارند.
مزایای ارتودنسی متحرک دندان
- یکی از مزایای ارتودنسی متحرک دندان قابلیت خارج کردن آن در موقعیتهای متفاوت است. اگر به مهمانی دعوت شده اید و یا می خواهید غذا میل کنید به راحتی دستگاه را خارج کنید و در اولین فرصت دوباره در دهان قرار دهید.
- بهداشت و نگهداری از آن بسیار ساده بوده و با مسواک و خمیر دندان تمیز می شود و نیاز به مسواک مخصوص ندارد.
- دستگاه ارتودنسی متحرک ظاهر جذاب تری نسبت به ارتودنسی ثابت دارد. همین موضوع باعث اعتماد به نفس بیشتر شما می شود.
- هزینه ارتودنسی متحرک ارزان تر از سایر روش هاست.
- این دستگاه توسط لابراتور ساخته شده پس در زمان شما صرفه جویی می شود.
معایب ارتودنسی متحرک دندان
- اگر دستگاه را حداقل ۲۰ ساعت در شبانه روز استفاده نکنید، نتیجه لازم را نمی گیرید.
- اگر لابراتور کار خود را به درستی انجام ندهد، دستگاه باعث ایجاد ناراحتی در محیط دهان می شود.
- محدودیت در بهبود مشکلات فکی ، یکی از معایب ارتودنسی متحرک دندان است. اگر ناهنجاری ریشه ای باشد، چاره ای جز ارتودنسی ثابت نیست.
عوارض ارتودنسی متحرک دندان
درمان ارتودنسی به خودی خود عوارض و خطر ندارد اما در صورت عدم مراقبت های صحیح، عوارضی در پی دارد. از جمله عوارض ارتودنسی دندان عبات است از؛
- کوتاه شدن طول ریشه دندان
- پوسیدگی دندان
- عفونت لثه
- بازگشت درمان
- واکنش های آلرژیک
و احساس درد و ناراحتی که کاملا طبیعی است. احساس ناراحتی تا چند روز پس شروع درمان به دلیل اینکه عادت به وجود بریس ها ندارید، نرمال است. اما احساس درد که ناشی از فشار براکت ها به دندان هاست با مصرف مسکن تحت نظر دندانپزشک قابل کنترل است.
مراحل ارتودنسی متحرک
مراحل ارتودنسی متحرک به شرح زیر قابل انجام است:
۱. معاینه
ارتودنتیست دندان های شما را بررسی می کند تا بسنجد که شما کاندیدای مناسبی برای استفاده از بریس های متحرک هستید یا نه؟ در این مرحله طول درمان به صورت تقریبی تخمین زده می شود.
۲. تهیه قالب
از دندان های بیمار قالب تهیه می شود تا بر اساس آن بریس ارتودنسی ساخته شود. ساحت قالب متحرک ارتودنسی در لابراتوار های مخصوص این کار انجام می شود و نصب آن در جلسه مجزا صورت می گیرد.
۳. نصب بریس متحرک
در این مرحله پلاک متحرک ارتودنسی توسط ارتودنتیست نصب می شود. نحوه خارج کردن،نصب مجدد و نکات لازم درباره زمانبندی درآوردن بریس هم به بیمار شرح داده می شود. بعد از نصب، بیمار ممکن است کمی احساس ناراحتی داشته باشد. به هرحال یک جسم خارجی در دهان بیمار قرار گرفته و بعد از چند روز عادی می شود.
مراقبت های لازم برای ارتودنسی متحرک
گاهی اوقات ممکن است نسبت به بهداشت دستگاه ارتودنسی متحرک بی توجه شوید، که این موضوع طول دوره درمان را افزایش می دهد.
برخی از اصول بهداشت دهان و دندان در ارتودنسی به شرح زیر است:
۱- بهتر است برای غذا خوردن پلاک را بردارید
۲- با وجود براکت یا بریس در دهان، مواد غذایی رنگ دار نخورید.
۳- شست و شوی پلاک متحرک با آب و مواد شوینده امکان پذیر است. قرص های مخصوصی هم وجود دارد که می توانید آن را در آب حل کنید و دستگاه را در آن قرار دهید.
۴- ممکن است خمیر دندان باعث خراش دستگاه شما شوند؛ در این زمینه با پزشک خود مشورت کنید و در صورت آسیب رساندن به بریس ها از خمیر دندان استفاده نکنید.. اگر از مسواک استفاده می کنید اطمینان داشته باشید که جنس مسواک نرم باشد.
سؤالات متدوال درباره ارتودنسی متتحرک دندان
۱. ارتودنسی متحرک بهتر است یا ثابت؟
تفاوت ارتودنسی ثابت و متحرک را می توان در چند فاکتور دانست؛ متریال به کار رفته، طول درمان، نکات مراقبتی و نگهداری، نوع مشکل دندان و هزینه مهم ترین این فاکتورهاست. برای مثال اگر اختلالات فک و دندان بسیار پیجیده و زیاد باشد، لازم است که از درمان ارتودنسی ثابت استفاده شود و یا هزینه ارتودنسی متحرک از ثابت کمتر است. به هرحال برای اینکه بدانید ارتودنسی ثابت بهتر است یا متحرک، باید مجموع شرایط شما توسط متخصص ارتودنسی مورد ارزیابی قرار گیرد.اما به طور کلی نتیجه در هردو روش، رفع ناهنجاری ها و مشکلات فک و دندان است.
۲. چگونه ارتودنسی متحرک را تمیز کنیم؟
از ارتودنسی متحرک هم به اندازه ارتودنسی ثابت باید مراقبت کنید. به هنگام غذا خوردن آنها را از دهان خارج و تمیز کنید و در ظرف مخصوص حاوی آب قرار دهید. بعد از غذا حتما دندان های خود را به آرامی و مسواک مخصوص ارتودنسی تمیز کرده و سپس پلاک متحرک را مجدد قرار دهید. با اینکار از پوسیده شدن دندان های خود جلوگیری می کنید. به هیچ عنوان از انواع سفید کننده و آب چوش برای تمیز کردن ریتینر ها استفاده نکنید چون فرم پلاک متحرک را ازبین می برد.
۳. قیمت ریتینر متحرک چقدر است؟
ریتینر ها، نگهدارنده هایی هستند که پس ار طی درمان ارتودنسی با استفاده از بریس ها، جهت جلوگیری از بازگشت دندان ها به حالت اولیه (قبل از درمان ارتودنسی) استفاده می شوند. قیمت ریتینر متحرک بالا نیست و عموما قیمت ریتینر شفاف از ثابت ارزان تر است.
سخن پایانی
ارتودنسی متحرک برای مشکلات و عیوب جزئی دندان می تواند مؤثر باشد. در صورتی که دندانپزشک این روش را برای شما مناسب بداند می توانید از این روش ساده و کم هزینه استفاده کنید. برای رسیدن به نتیجه دلخواه باید به درستی از بریس ها استفاده کنید. اگر همکاری لازم را انجام ندهید ممکن است در مدت تعیین شده نتیجه مورد نظر خود را نگیرید.
کلینیک دندانپزشکی دکتر سریتا میتواند با ارائه کلیه خدمات مربوط به اصلاح و ترمیم دندان، شما را از شر دندان های معیوب خلاص کرده و لبخندی زیبا را به شما هدیه دهد. در صورت نیاز به مشاوره و راهنمایی در رابطه با انتخاب روش مناسب برای ترمیم دندان های خود، می توانید با ما تماس حاصل فرمایید. همچنین جهت سهولت بیشتر در رزرو نوبت و اطلاع از هزینه های به روز شده خدمات دندان پزشکی، می توانید از اپلیکیشن دکتر سریتا نیز استفاده فرمایید.
برخی مقالات مرتبط دکتر سریتا: