ایمپلنت دندانی یکی از بهترین روشهای جایگزینی دندانهای از دست رفته و درمان عارضهای به نام بیدندانی است. همانطور که قبلا نیز در مقالهای با عنوان ایمپلنت دندان چیست و چه کاربردهایی دارد؟ اشاره کردیم؛ ایمپلنت در واقع عملی است که طی آن دندانپزشک، با کاشت پیچ فلزی در استخوان لثه و استفاده از یک رابط، تاج مصنوعی را به جای دندانی که افتاده است میگذارد. این تاج از نظر ظاهری بسیار شبیه به دندانهای طبیعی خودتان است و ضمن این که عمر مفید بالایی دارد؛ دچار پوسیدگی نمیشود. البته دندانپزشکان بسته به نیاز خاص بیماران میتوانند از انواع ایمپلنت دندان و روشهای مختلف جراحی استفاده کنند. پس برای تعیین بهترین گزینه باید قبل از تصمیمگیری در مورد این موضوع با پزشک مشورت کنید.
اگر در مورد روشها و انواع ایمپلنت دندان اطلاعات کافی ندارید؛ توصیه میکنیم که ما را تا انتهای این مطلب همراهی کنید. چرا که در ادامه بیشتر در مورد انواع ایمپلنت دندان و روشهای کاشت با شما صحبت خواهیم کرد.
انواع ایمپلنت دندان
دو نوع ایمپلنت وجود دارد که به شرح زیر میباشند:
ایمپلنتهای اندواستیل
این ایمپلنتهای دندانی درست در استخوان فک قرار میگیرند. پیچهای فلزی این نوع ایمپلنتها معمولاً از تیتانیوم ساخته شده و شکلشان مانند پیچهای کوچک است. رایجترین ایمپلنتهایی که امروزه استفاده میشوند؛ همین ایمپلنتهای اندواستیل هستند.
زمان
ایمپلنتهای ساب پریواستیل
در این نوع کاشت، ابزار پیچ مانند داخل بافت لثه و روی استخوان فک قرار میگیرد. این روش برای بیمارانی که استخوان فکشان طبیعی نیست یا نمیخواهند از ایمپلنتهای اندواستیل استفاده کنند؛ کاربرد دارد. اگر استخوان فک شما قادر به پشتیبانی از ایمپلنت یا کاشت دندان نیست؛ میتوانید از چندین تکنیک برای بازسازی استخوان، بازگرداندن حالت طبیعی به فک و ایجاد پایهای محکم برای نگه داشتن دندانهای پشتیبانی شده توسط ایمپلنت استفاده کنید. در ادامه به این روشها اشاره خواهیم کرد.
تکنیکهای بازسازی استخوان فک
تقویت استخوان
این روش جراحی مستلزم بازیابی یا احیای استخوان فک است. تقویت استخوان برای افرادی مناسب است که استخوان فکشان قادر به حمایت از ایمپلنت نیست. تحقیقات نشان دادهاند که استفاده از مواد افزودنی و فاکتورهای رشد برای تقویت استخوان به طور کلی بهتر از سایر روشهاست و نتیجه کار را نیز تا حدود زیادی بهبود میدهد.
سینوس لیفت
وقتی دندانهای طبیعی از دست میروند؛ به مرور زمان سینوسی که درست در بالای سقف دهان واقع شده است و بخشی از مجرای تنفسی را تشکیل میدهد نارک میشود. به این ترتیب دیگر فضای کافی برای کاشت ایمپلنت وجود ندارد. طبیعی است که این بستر ضعیف، ضخامت و استحکام کافی برای نصب ایمپلنت را ندارد. در این شرایط عملی به نام سینوس لیفت انجام میشود که طی آن پزشک مقداری از مواد پیوند استخوان را زیر سینوس قرار داده و به این ترتیب حفره سینوسی دهان بین ۲ تا ۲۰ میلیمتر بالا میرود.
موادی که در این روش برای بالا بردن سینوس استفاده میشوند بسته به حجم مورد نیاز یا از مواد مصنوعی مثل پودر استخوان تشکیل شده یا حاوی خردههای استخوانی هستند که از دریل کردن محل برای کاشت ایمپلنت به دست آمدهاند. تکههای بزرگتر استخوان جدا شده از سایر قسمتهای فک یا حتی استخوان لگن نیز گاها برای پر کردن این بخش از فک استفاده میشود. البته قبل از استفاده از این روش باید وضعیت فک بیمار با سیتی اسکن بررسی شود.
گسترش ریج
گسترش ریج روش دیگری است که برای پیوند استخوان استفاده میشود. معمولا این تکنیک را زمانی استفاده میکنند که فک به اندازه کافی عریض نیست تا بتواند ایمپلنت را نگه دارد. برخی از دندانپزشکان بلافاصله بعد از اگسترش ریج، ایمپلنت را نصب میکنند. اما برخی نیز بسته به شرایط بیمار و در نظر گرفتن عوامل دیگر ممکن است تا چند ماه بعد از این عمل، کاشت دندان را انجام ندهند. این روش که تکنیک اسپلیت ریج نیز نامیده میشود تحت بیحسی موضعی و در مطب انجام میشود.
استخوانسازی تحت کشش
تکنیک استخوان سازی تحت کشش برای افزایش ارتفاع استخوان کاربرد دارد. بر خلاف برخی از بیماران که به مرور زمان استخوان فکی که زیر دندان افتاده وجود دارد منقبض شده و دچار افت عرض در این استخوان میشوند؛ برخی با ارتفاع کم این استخوان مواجه هستند. برای جبران این کمبود جراح برشهایی را در استخوان فک ایجاد کرده و یک تکه استخوان از فک را جدا میکند. یک وسیله تیتانیومی در فک کار گذاشته میشود که این قطعه استخوان را از سایر قسمتهای استخوان فک جدا نگه میدارد. هر روز هم پیچ دستگاه کمی بازتر میشود. به این ترتیب به مرور زمان فضای بین استخوان جدا شده و سایر قسمتهای استخوان فک بلندتر خواهد شد. فضای خالی شده بین آنها نیز به تدریج با استخوان پر میشود.
منظور از اصطلاح تحت کشش، فرایندی است که طی آن دو قسمت استخوان از هم جدا میشود. اصلاح استخوانسازی نیز به معنی تشکیل استخوان جدید است. بنابراین در کل در روش استخوانسازی تحت کشش دو عمل اصلی جداسازی و استخوانسازی به صورت همزمان انجام میشود. البته که از این روش بیشتر برای افزایش ارتفاع استخوان فک استفاده میشود اما میتوان برای بلند کردن استخوان در هر جهتی نیز از این تکنیک استفاده کرد.

چه زمانی نیاز به پیوند استخوان داریم؟
اگر استخوان فک بیمار به اندازه کافی ضخیم نباشد یا خیلی نرم باشد؛ ممکن است قبل از عمل جراحی کاشت دندان، انجام عمل پیوند استخوان نیاز باشد. چرا که بعد از ایمپلنت دندان، شما باید چندین سال از آن استفاده کنید. در ضمن فراموش نکنید که با هر بار جویدن، فشار زیادی روی ایمپلنت وارد میشود. به این ترتیب اگر ایمپلنت نتواند این فشار را تحمل کند، احتمالاً نتیجه جراحی بیهوده خواهد بود. پس عمل پیوند استخوان میتواند در این دسته از بیماران پایهای محکمتر برای کاشت دندان ایجاد کند.
چندین ماده مختلف وجود دارد که میتوان از آنها برای بازسازی استخوان فک استفاده کرد. استخوان طبیعی (استخوانی که از سایر قسمتهای بدن جدا شده است) و استخوان مصنوعی مانند مواد جایگزین استخوان که میتوانند ساختارهای حمایتی برای رشد استخوان جدید باشند از جمله این مواد هستند. انتخاب این که از کدام ماده در طول عمل پیوند استخوان استفاده شود؛ بستگی به نظر پزشک دارد. در ضمن استخوان پیوند زده شده به چند ماه زمان نیاز دارد تا بتوان روی آن ایمپلنت انجام داد. در برخی موارد بیمار فقط نیاز به پیوند جزئی استخوان دارد. برای این بیماران معمولا همزمان با عمل جراحی پیوند استخوان، عمل کاشت نیز انجام میشود.
اگر تحلیل رفتگی استخوان شدید باشد؛ باید بخش اعظمی از استخوان فک بازسازی شده و در این صورت امکان همزمانی عمل کاشت و عمل پیوند استخوان وجود ندارد. بنابراین این وضعیت فک بیمار است که روش انتخابی پزشک را تعیین میکند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه می توانید از مقاله بهترین زمان انجام ایمپلنت دندان نیز استفاده فرمایید.
انواع ایمپلنت دندان بر اساس نوع اتصالدهنده
گاهی انواع ایمپلنت دندان بر اساس نوع اتصالدهنده نیز طبقهبندی میشوند. به این ترتیب اباتمنت به متصلکنندههای شش ضلعی داخلی و متصلکنندههای هشت ضلعی داخلی که فرمی شبیه به شش و هشت ضعلی دارند و به صورت سوراخی در سر ایمپلنت هستند؛ پیچ میشود. اما متصلکنندههای شش ضلعی خارجی، در راس سر ایمپلنت قرار میگیرند.
گاهی نیز ایمپلنتها را بر اساس نوع عملی که برای کاشتشان انجام میشود تقسیمبندی میکنند. بر همین اساس برخی از ایمپلنتها تک مرحلهای هستند. یعنی فقط طی یک مرحله جراحی کاشته شده و سپس اباتمنت و تاج دندان بدون نیاز به جراحی روی آن نصب میشوند. اما گاهی نیز به تشخیص پزشک بیمار به ایمپلنتهای دو مرحلهای نیاز دارد. در این روش جراحی، دندانپزشک پیچ ایمپلنت و اباتمنت را به صورت همزمان روی دندان نصب میکند و پس از مدتی برای نصب تاج دندان باید مجددا به پزشک مراجعه کنید. اگر از ایمپلنتهای دو مرحلهای استفاده میکنید باید در طول دوره التیام بعد از عمل، مراقبتهای خاصی را رعایت کنید. چرا که این نوع ایمپلنتها معمولا آسیبپذیرتر هستند.
البته در برخی موارد ایمپلنت رابر اساس کشور سازنده آن تقسیم بندی می کنند؛ مانند ایمپلنت کره ای و ایمپلنت آمریکای.
تصویربرداری سه بعدی
امروزه دیگر تصویربرداری دیجیتال بسیار دقیق سه بعدی و نرمافزار برنامهریزی جراحی کاشت ایمپلنت، عمل کاشت را سریعتر و بسیار قابل پیشبینیتر ساخته است. دندانپزشک میتواند از این ابزارها برای تجزیه و تحلیل آناتومی فک بیمار استفاده کرده و قبل از عمل بهترین مکان را برای نصب ایمپلنت تعیین کند. استفاده از این ابزارها باعث صرفهجویی در وقت و هزینه میشود و زمان ریکاوری بیمار را کوتاه میکند.
نکته ای که باید در نظر داشته باشید این است که هر نوع از ایمپلنت را با مشاوره و تصمیم خودتان انجام دادید، در پایان کار مراقبت های پس از ایمپلنت دندان را مد نظر داشته باشید تا کیفیت کار در بهترین حالت خود ادامه داشته باشد. اگرچه در طول انجام مراحل ایمپلنت دندان نیز باید به توصیه های دندانپزشک خود عمل کنید.
کلینیک دندانپزشکی دکتر سریتا میتواند با ارائه کلیه خدمات مربوط به اصلاح و ترمیم دندان، شما را از شر دندان های معیوب خلاص کرده و لبخندی زیبا را به شما هدیه دهد. در صورت نیاز به مشاوره و راهنمایی در رابطه با انتخاب روش مناسب برای ترمیم دندان های خود، می توانید با ما تماس حاصل فرمایید. همچنین جهت سهولت بیشتر در رزرو نوبت و اطلاع از هزینه های به روز شده خدمات دندان پزشکی، می توانید از اپلیکیشن دکتر سریتا نیز استفاده فرمایید.
مقالات مرتبط:
چه کسانی نمی توانند دندان های خود را ایمپلنت کنند