ایمپلنت دندان یکی از روشهای پرکاربرد و جایگزین برای دندانهای از دست رفته است، اما مسئله اینجاست که ایمپلنت برای آن دسته افرادی که دچار تحلیل استخوان فک یا عقب نشینی لثه هستند موفقیت آمیز نیست. از این رو، برای درمان این مشکل انجام اقداماتی همچون پیوند لثه یا استخوان فک مورد نیاز است.
گذشته از آن، پیوند لثه یکی از جراحیهای ضروری برای حفظ سلامت دهان و دندان است که معمولا به منظور تقویت بافت لثه، جلوگیری از تحلیل آن و به دست آوردن شرایط لازم برای ایمپلنت دندان انجام میشود. در مقاله امروز، به بررسی انواع جراحیهای پیوند لثه برای ایمپلنت دندان میپردازیم و در پایان به تمامی سوالات و ابهامات شما پاسخ خواهیم داد. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید:
جراحی لثه چیست؟
جراحی لثه که به جراحی پریودنتال نیز معروف است، یکی از روشهای تخصصی در حوزه دندانپزشکی است که برای درمان بیماریهای لثه و سایر مشکلات مربوط به آن انجام میشود. این جراحی معمولا برای بیمارانی که دچار بیماری پیشرفته لثه هستند توصیه میشود، به ویژه وقتی درمانهایی به جز جراحی یعنی جرم گیری عمیق یا تسطیح ریشه برای بهبود وضعیت لثه کافی نباشد.
علاوه براین، جراحی لثه به از بین بردن عفونت،کاهش پاکتهای لثهای، اصلاح حفظ لثه و تحریک و بازسازی بافت سالم کمک میکند.
توجه داشته باشید که پیوند لثه نوعی جراحی دندانی است که برای درمان تحلیل لثهها انجام میگیرد. تحلیل لثه به حالتی گفته میشود که در آن لثهها از روی دندانها شروع به عقب نشینی کردن میکنند و ریشههای زیرین دندانها نمایان میشوند. نمایان شدن ریشههای دندان نیز به تبع خطر پوسیدگی، حساسیت و از بین رفتن استخوان اطراف دندان را افزایش میدهد و در این حالت پیوند لثه با جایگزین کردن بافت از دست رفته اطراف دندانها، سلامت کلی دهان و دندان را بهبود میبخشد.
انواع جراحی لثه برای ایمپلنت دندان چیست؟
خوب است بدانید که بیماری لثه یکی از شایعترین مشکلات دندانی است که امروزه توسط دندانپزشکان و متخصصان بسیار زیادی مشاهده میشود. اما از آنجایی که عموم افراد از وجود این مشکل در لثههای خود مطلع نیستند، پس از مراجعه با پزشک یا متخصص لثه متوجه میشوند که برای رفع مشکلات خود به بافت نرم جراحی دهان نیاز دارند.
براساس شدت و نوع مشکل پیوند لثه برای ایمپلنت دندان انواع مختلفی دارد و متخصص بعد از معاینه یکی از آنها را توصیه کرده و به بیمار توضیح میدهد که چرا این روش برای بهبود لبخند شما ضروری است. در ادامه انواع جراحی لثه را برای ایمپلنت دندان را برایتان آوردهایم:
ژنژیوکتومی
ژنژیوکتومی(Gingivectomy) یک روش جراحی لثه است که در آن بافت بیمار از لثه او برای از بین بردن پاکت باکتریها و کاهش التهابات برداشته میشود. ژنژیوکتومی اغلب برای بیماران مبتلا به مشکلات لثهای از سطح متوسط تا پیشرفته توصیه میشود. در حقیقت، برداشتن بافت عفونی لثه به جلوگیری از پیشرفت بیشتر بیماری پریودنتال کمک کرده و به مرور زمان باعث بهبود سلامت لثه خواهد شد.
جراحی فلپ لثه (جراحی پاکت لثه)
جراحی فلپ لثه که با عنوان جراحی کاهش پاکت لثه نیز شناخته میشود، به منظور کاهش عمق پاکتهای لثه در اطراف دندانها انجام میشود. در طی این روش، بافت لثه از روی دندانها برداشته میشود و به دندانپزشک اجازه میدهد تا باکتریها و تجمع جرم را از بین ببرد.
پس از آن، لثهها به حالت قبل بازگردانده میشوند و ناحیه مورد نظر برای اطمینان از بهبودی کامل بخیه میشود. این روش، از پیشرفت هرچه بیشتر بیماری لثه جلوگیری کرده و باعث چسباندن مجدد لثه به دندانها میشود.
بازسازی تحلیل لثه در ایمپلنت و پیوند استخوان
وقتی لثهها به مرور زمان دچار تحلیل میشوند و استخوان فک نیز حجم خود را از دست میدهد، پایه دندانها و حتی ایمپلنتهای دندانی در معرض خطر قرار میگیرند. در چنین شرایطی، بازسازی لثه و پیوند استخوان به عنوان یک راهکار ضروری برای تقویت ساختار دهان انجام میشود.
در این روش جراحی، دندانپزشک مواد پیوندی مخصوصی را به ناحیه تحلیل رفته اضافه کرده و باعث تحریک رشد مجدد بافت لثه و استخوان فک میشود. علاوه بر این، روش پیوند استخوان به تقویت استخوان فک بیمار نیز کمک کرده و آن را برای کاشت ایمپلنت آماده میکند. حال آنکه، پیوند لثه در ایمپلنت نقش یک پوشش حمایتی را برای محافظت از ایمپلنت ایفا میکند و از تحلیل بیشتر لثه جلوگیری میکند.
افزایش طول تاج دندان
افزایش طول تاج دندان، یک عمل جراحی زیبایی لثه است که خط لثه را تغییر شکل میدهد تا ساختار دندانها بیشتر نمایان شود. این روش جراحی برای بهبود ظاهر لبخند در لثه انجام میشود، جایی که بافت لثه بیش از حد دندانها را میپوشاند و باعث کوتاه به نظر رسیدن آن میشود. افزایش طول تاج دندان همچنین در مواردی که دندانها برای روکش یا ترمیم سطح بیشتری میخواهند نیز کاربرد دارد.
جراحی لثه با لیزر
جراحی لثه با لیزر یک روش جایگزین و کمتهاجمی در مقایسه با جراحی سنتی لثه است که در این روش بدون نیاز به برش یا بخیه از لیزر دندانپزشکی برای برداشتن بافتهای بیمار و تحریک روند بهبودی استفاده میشود. این تکنیک نه تنها درد بسیار کمتری در مقایسه با جراحی سنتی دارد، بلکه دوره نقاهت آن هم کوتاهتر است.
علاوه براین، جالب است بدانید که جراحی لثه با لیزر نتایج دقیقتری را ارائه میدهد و به همین خاطر به گزینهای ایدهآل برای درمان بیماریهای لثه یا اصلاح زیبایی خط لثه تبدیل شده است.
پیوند لثه برای ایمپلنت
جراحی پیوند لثه برای ایمپلنت نوع دیگری از جراحی لثه است که برای تقویت و ترمیم بافت لثه انجام میشود. خوب است این نکته را بدانید که ممکن است قبل یا بعد از کاشت ایمپلنت دندان به این روش نیاز پیدا کنید، زیرا علت انجام این جراحی عموما تحلیل رفتن لثه بعد از ایمپلنت است که ممکن است به دلایل مختلفی از جمله عفونت، نصب نامناسب، حساسیت و عدم رعایت بهداشت رخ دهد. همه چیز در این نوع روش جراحی به نظر دندانپزشک و شرایط دهان و دندان شما بستگی دارد.
پس از پیوند نیز، بافت لثه ضخیمتر و سالمتر شده و خط لثه زیباتر دیده میشود. این روش جراحی انواع مختلفی دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:
جراحی تجمع بافت همبند
این نوع جراحی لثه برای ایمپلنت رایجترین روش درمانی برای تحلیل لثه است که در آن بیمار با مشکلاتی همچون نمایان شدن ریشه دندانهای خود روبروست که علاوه بر ظاهر بد، مشکلاتی را برای او به وجود میآورد. از این رو، دندانپزشک یک قطعه کوچک از بافت زیرین سطح سقف دهان را برداشته و آن را به بافت لثه اطراف ریشه نمایان شده متصل میکنند. پس از این پیوند هم، ناحیهای که از سقف دهان باز شده است با بخیه به طور کامل دوخته میشود.
جراحی پیوند آزاد لثه
این روش پیوند لثه بسیار شبیه روش پیوند لثه بافت همبند است با این تفاوت که مقدار کمی بافت مستقیما از سقف دهان برداشته میشود نه از سطح زیرین فلپ سقف دهان. پس از این کار، بافت برداشته شده به بافت لثه متصل و بخیه میشود.
آن دسته بیمارانی که به طور ذاتی لثههای نازکی دارند، اغلب بهترین کاندید برای این روش پیوند محسوب میشوند، زیرا این روش به افزایش استحکام و ضخامت لثه کمک میکند.
جراحی پیوند ساقه
در این نوع جراحی پیوند لثه، پزشک از بافت سالم لثه در اطراف یا نزدیکی دندانی که نیاز به درمان دارد استفاده میکند. این بافت تنها به صورت جزئی از لثه سالم جدا میشود و یک طرف آن متصل باقی میماند.
سپس دندانپزشک بافت متصل را به سمت پایین کشیده و روی ریشه نمایان شده قرار میدهد و آن را در جای خود میدوزد. این روش فقط برای بیمارانی مناسب است که در نزدیکی دندان آسیبدیده خود بافت لثهایِ سالم و کافی داشته باشند.
آلوگرافت
در این نوع جراحی پیوند لثه، به جای برداشتن بافت از دهان خود بیمار، از بافت اهدایی انسانی که به صورت پزشکی فرآوری شده است، استفاده میشود. این روش به برداشت بافت از دهان بیمار نیاز ندارد و تحقیقات علمی نشان داده است که پیوند آلوگرافت کاملا موثر و ایمن بوده و به درمان مشکلات بافت نرم دهان کمک میکند.
مزایای جراحی لثه برای ایمپلنت چیست؟
جراحی لثه برای ایمپلنت مزایای زیادی دارد که به بهبود سلامت دهان و دندان و افزایش موفقیت ایمپلنت کمک میکند. این مزایای ارزشمند عبارتند از:
· خطر ابتلا به بیماری لثه (تحلیل لثه و..) را کاهش میدهد و به حفظ ساختارهای حمایتکننده دندان کمک میکند.
· خطر ابتلا به پوسیدگی دندان را کاهش میدهد (ریشههای دندان در معرض پوسیدگی آسیبپذیرتر هستند.)
· استحکام و پایداری ایمپلنت را بهبود میبخشد.
· حساسیت دندانها به دما و مواد غذایی را کاهش میدهد.
· با بازسازی لثههای تحلیل رفته، ظاهر لبخند بیمار بهبود مییابد و او اعتماد به نفس بیشتری پیدا میکند.
روش عمل جراحی لثه برای ایمپلنت چگونه است؟
روش عمل جراحی لثه برای ایمپلنت بسته به نوع جراحی و شرایط بیمار متفاوت است. اما شما میتوانید فیلم جراحی لثه برای ایمپلنت را از طریق جستجو کردن در گوگل ببینید تا آمادگی بیشتری نسبت به فرآیند و مراحل جراحی پیدا کنید. در این قسمت نیز مراحل کلی عمل جراحی لثه را برایتان آوردهایم:
مشاوره و معاینه
در جلسه مشاوره و معاینه توسط متخصص، ابتدا سلامت لثههای شما بررسی شده و سابقه پزشکیتان مرور میشود و پزشک به سوالات شما پیرامون نگرانی و اهدافی که از این کار انجام میشود را برایتان کاملا توضیح میدهد.
ممکن است ایشان براساس میزان بیماری لثه و مشکلات زیبایی تصویربرداری و سایر آزمایشات تخصصی را برایتان تجویز نماید. اما در نهایت با بررسی همه شرایط، مناسبترین روش جراحی و پیوند لثه را به شما توصیه خواهد کرد.
آمادگیهای قبل از جراحی
در قدم بعدی، دستورالعملهای دقیقی برای آمادهسازی و شروع به شما ارائه میشود. این موارد ممکن است شامل قطع کردن مصرف برخی از داروها، هماهنگی برای گرفتن نوبت، مصرف آرامبخش و رعایت بهداشت دهان و دندان برای کاهش خطر ابتلا به عفونت باشد.
فرآیند جراحی
در روز جراحی تمام تلاش پزشک این است که شما احساس راحتی و آرامش داشته باشید. بسته به نوع جراحی او از بیحسی موضعی یا آرام بخش برای بیحس کردن ناحیه مورد نظر استفاده میکند. سپس، دندانپزشک بافتهای آسیب دیده را ار روی لثه شما برداشته یا آن را اصلاح مینماید و پس از آن بافت جدیدی را به همان ناحیه بخیه میزند. مدت زمان بیشتر جراحیهای لثه بین ۱ تا ۲ ساعت متغیر است و به میزان پیچیدگی درمان شما بستگی دارد.
مراقبتهای پس از جراحی
پس از جراحی لثه، دستورالعملهای دقیقی مبنی بر مراقبتهای عمل از جانب دستیار دندانپزشک یا خود ایشان به شما داده میشود تا روند بهبودی شما هرچه سریعتر اتفاق بیفتد و دوره نقاهتتان کوتاهتر باشد.
چرا جراحی لثه برای ایمپلنت انجام میشود؟
برای اینکه یک ایمپلنت دندانی به درستی در جای خود باقی بماند و عملکرد طبیعی مشابه دندان واقعی داشته باشد، باید به اندازه کافی ضخیم، مستحکم و سالم باشد. در برخی افراد به دلایل مختلف مانند بیماریهای لثه، تحلیل بافت آن یا مشکلات ژنتیکی، ضخامت لثه به اندازه کافی نیست و نمیتواند از ایمپلنت حمایت کند. در چنین شرایطی پیوند لثه انجام میشود تا بافت لثه بازسازی و تقویت شود.
در حقیقت، جراحی پیوند لثه نه تنها به ایجاد بستری مناسب برای ایمپلنت کمک میکند، بلکه از تحلیل رفتن بیشتر لثه و نمایان شدن پایه فلزی ایمپلنت جلوگیری مینماید. علاوه براین، داشتن لثهای قوی باعث میشود که ایمپلنت طبیعیتر به نظر بیاید و خطر عفونتهای بعدی کاهش پیدا کند.
مراقبت بعد از جراحی لثه برای ایمپلنت چیست؟
همانطور که پیشتر اشاره شد، پس از جراحی پزشک متخصص دستورالعملهای خاصی را به شما توضیح میدهد که شما ملزم به رعایت کردن آن هستید تا روند بهبودیتان هرچه سریعتر طی شود. این مراقبتها عبارتند از:
· پرهیز از غذاهای سفت و تحریککننده بافت لثه
· مصرف داروهای تجویز شده توسط دندانپزشک
· استفاده از دهانشویههای مخصوص برای جلوگیری از عفونت
· ویزیتهای دورهای جهت بررسی روند بهبود و اطمینان از ترمیم مناسب لثهها
· رعایت بهداشت دهان و دندان به صورت منظم
عوارض جراحی لثه برای ایمپلنت چیست؟
احتمال بروز عوارض بعد از جراحی لثه بسیار غیرمعمول و نادر است، اما با این حال ممکن است اتفاق بیفتد. عوارض احتمالی این جراحی عبارتند از:
· عفونت
· تورم و خونریزی بیش از حد
· رد یا شکست پیوند لثه
· احساس درد و ناراحتی غیر معمول در اطراف ناحیه جراحی شده
· حساسیت غیر از معمول در ناحیه ترمیم شده
اگر متوجه خونریزی شدید، چرک یا هر چیز غیر معمول دیگری شدید که به نظر میرسد مشکلی برایتان ایجاد کرده است، فورا با جراح خود تماس حاصل نمایید.
چه زمانی پیوند لثه برای ایمپلنت توصیه نمیشود؟
تشخیص این موضوع تا حد زیادی به شرایط جسمانی، شرایط دهان و لثهها و نظر پزشک بستگی دارد. اما برخی از شرایط که ممکن است جلوی انجام این عمل جراحی را بگیرند عبارتند از:
· بارداری یا شیردهی
· سابقه سوء مصرف مواد مخدر یا الکل
· عفونتهای شدید دهان و لثه
· بروز واکنشهای شدید به داروهای ضدالتهابی و مسکن
· سابقه داشتن سرطان دهان و گردن
· سابقه حساسیت به بتادین و کلرهگزیدین
· بیماریهای خونی یا اختلالات ایمنی
قیمت جراحی لثه برای ایمپلنت
هزینه جراحی لثه برای ایمپلنت به عوامل مختلفی از جمله میزان تحلیل لثه، نوع پیوند مورد استفاده، تخصص دندانپزشک و محل کلینیک (خصوصی یا دولتی) متفاوت است. برای دریافت قیمت بهتر است به متخصص خود مراجعه کنید تا او با انجام معاینات دقیق قیمت را به شما اعلام کند.
آنچه از مقاله جراحی و پیوند لثه آموختیم
پیوند لثه یکی از جراحیهای ضروری در فرآیند ایمپلنت دندان است که به تقویت و بازسازی بافت لثه کمک کرده و از تحلیل آن جلوگیری میکند. این روش با بالا بردن دوام و استحکام ایمپلنت، تاثیر زیادی در موفقیت طولانی مدت آن دارد. با این حال، انتخاب نوع جراحی و رعایت مراقبتهای بعد از آن بسیار ضروری و مهم است.
در این مقاله تلاش کردیم تا به تمام ابهامات شما پیرامون جراحی و پیوند لثه پاسخ دهیم، امید است که قدمی هرچند کوچک در جهت اعتلای سلامتی شما برداشته باشیم.
منابع:
سایت mkperio.com
سایت www.dentevim.com
سایت oralb.com
سایت www.bupa.co.uk
سوالات متداول جراحی و پیوند لثه:
۱- چرا جراحی لثه برای ایمپلنت انجام میشود؟
زیرا دارا بودن لثه سالم و قوی برای انجام جراحی ایمپلنت ضروری و مهم است و در صورت تحلیل لثه، نیاز به پیوند لثه وجود دارد.
۲- آیا جراحی پیوند لثه قبل از انجام ایمپلنت ضروری است؟
همه چیز به شرایط بیمار و نظر پزشک بستگی دارد. در صورت تحلیل شدید لثه یا همان عقب نشستگی لثهها، انجام پیوند لثه قبل از ایمپلنت توصیه میشود.
۳- چه زمانی پس از پیوند لثه میتوانم به روال عادی زندگی خود برگردم؟
حداقل در دو هفته اول پس از جراحی باید از ورزش کردن، بلند کردن اجسام سنگین و سایر فعالیتهایی که فشار زیادی به شما میآورد خودداری کنید. چرا که این فعالیتها ضربان قلب شما را افزایش میدهند و خونریزی، ناراحتی و تورم را به دنبال خواهند داشت. قبل از شروع فعالیتها حتما این موضوع را با جراح خود در میان بگذارید.