کامپوزیت روشی است برای اصلاح طرح لبخند و رفع بدشکلی، بد رنگی و فواصل میان دندانها. در فرایند کامپوزیت نیاز به تراش ندارید؛ فقط در حد ایجاد خراش بر روی دندان که مواد روی دندانها خوب بچسبد. فرایند کامپوزیت دندان به لحاظ روکش گذاری روی دندان، بسیار شبیه به لمینت دندان می باشد واینکه کدام مورد برای زیبایی و انجام کامپوزیت انتخاب شود؛ لامینیت سرامیکی یا کامپوزیت ونیر، به عهده خود مراجعه کننده و قطعاً در نهایت تشخیص دندانپزشک با توجه به شکل دندانها و فک مراجعه کننده می باشد. در هر صورت کامپوزیت دندان علاوه بر بهبود ظاهر و افزایش اعتماد به نفس، باعث افزایش عمر مفید دندان و سلامت آن نیز خواهد شد. در ادامه نحوه انجام و انواع کامپوزیت دندان را با مدت زمان و قیمت خدمات به شما ارائه داده و در انجام و مشاوره رایگان شما را راهنمایی می کنیم.
در این مقاله در رابطه با کامپوزیت دندان صحبت خواهد شد. از کامپوزیت بیشتر برای زیبایی ظاهری دندان ها با پوشش مناسب و ماندگاری بیشتر آنها استفاده می شود. جهت مشاوره رایگان با دندانپزشک از شماره های ۰۲۱۲۲۸۸۴۴۰۴ / 02191009991 و جهت ثبت نوبت آنلاین می توانید از وب اپلیکیشن دکتر سریتا استفاده نمایید.
کامپوزیت چیست؟
با توجه به پیشرفت علم دندانپزشکی، روشهایی متنوعی برای زیباسازی ظاهر دندانها ابداع شده است؛ یکی از سادهترین و کمخرج ترین این روشها کامپوزیت است. کامپوزیت دندان، یک روش خوب برای پوشش دندان شکسته یا ترکخورده است که از آن برای اصلاح طرح لبخند و زیباتر کردن ظاهر دندان ها نیز استفاده میشود. فرآیند نصب کامپوزیت دندان بسیار ساده و سریع است و فقط یک جلسه زمان می برد. کامپوزیت یک روش سریع، کم هزینه و زیبا، برای اصلاح طرح لبخند شما است.
در نتیجه از کامپوزیت برای رفع شکستگی های جزئی و یک دست، زیبا و محکم کردن دندان ها استفاده می شود. بیشتر افراد معروفی که با چهره های زیبا و لبخند های جذاب می شناسید، از کامپوزیت های مختلف براش پوشش دندان استفاده کرده اند.
ترکیبات کامپوزیت
جنس کامپوزیت ترکیبی از نوع خاصی از پلاستیک و شیشه میباشد که برای ترمیم دندانهای پوسیده نیز کاربرد دارد. همچنین با کامپوزیت میتوان روکشهایی تهیه کرد که برای اصلاح ظاهر دندانها و زیباترکردن لبخند، روی دندانها چسبانده میشود و دندانها را مرتب و خوشرنگ نشان میدهد.
انواع کامپوزیت دندان
از انواع کامپوزیت دندان میتوان بهکامپوزیت ماکروفیل، میکروفیل، هیبرید، میکرو هیبرید و نانو هیبرید اشاره کرد که در ادامه با آنها بیشتر آشنا میشویم.
کامپوزیت ماکروفیل یا درشت دانه
ذرات کامپوزیت ماکروفیل 10 تا 15 میکرومتریو بزرگتر است.این درشت بودن ذرهها، دوام و مقاومت مواد را بالا میبرد. ولی کارپولیش را سختتر میکند. امروزه ماکروفیلها دیگر استفاده نمیشوند.
کامپوزیت میکروفیل یا ریز دانه
ذرات میکروفیل کوچکتر از 100 نانومتر هستند و این موضوع انجام پولیش بسیار راحت کرده است. اما این نوع کامپوزیت، نسبت به کامپوزیت ماکروفیل، دوام و استحکام کمتری دارد.
کامپوزیت دندان هیبرید، میکرو هیبرید و نانو هیبرید.
از لحاظ ابعادی ذرات این نوع کامپوزیتها به دو دسته تقسیم میشوند. بعضی در محدوده 10 تا 15 میکرومتر هستند و بعضی دیگر در محدوده 40 متر میباشند. میکروهیبرید و نانو هیبرید ها هر دو در گروه کامپوزیتهای هیبرید میباشد که محدوده ذرات آنها از 100 نانومتر کمتر هستند. مزیت آنها مقاومت در برابر ساییدگی و عیب آنها از دست دادن زیبایی به مرور زمان است.
نانو کامپوزیت
یکی دیگر از انواع کامپوزیتها، نانو کامپوزیت است که اندازه ذرههای آن 20 نانومتر است. برای رفع مشکلات کامپوزیتهای هیبریدی استفاده میشود. در برابر ساییدگی مقاومت خوبی دارد. قابلیت پولیش خوبی دارد و برای ترمیم دندانهای عقبی هم کاربردی مهم دارند.
بهترین برندهای تولیدکننده کامپوزیت دندان
در ایران مارکهای باکیفیت در کامپوزیت دندان،معمولا از برندهای امریکایی یا ژاپنی هستند.با ما همراه باشید تا مارکهای کامپوزیت دندان را برررسی کنیم
Bisco
این شرکت، یکی از مشهورترین شرکتهای آمریکایی تولید کننده کامپوزیت دندان است. از مواد برپایه یونومر شیشه یا همان هیدروکسید کلسیم استفاده میکند که به راحتی قابلیت فرمدهی روی دندانها را دارند. تولیدات این شرکت، استحکام و مقاومت بیشتری نسبت به سایر کامپوزیت ونیرها دارد.
Coltene
یک شرکت باسابقه در این زمینه است. رزین کامپوزیتهای با قیمت مناسب (در حدود نصف قیمت ونیر پرسلن) تولید میکند.یکی از جدیدترین تکنولوژیهای کامپوزیت ونیر را با خصوصیات نانوهیبریدی که به مینای دندان بسیار شبیه است، به بازار عرضه کرده است.
DMG America
این مارک خاصیت انقباض پلیمریزاسیون و مقاومت بالایی دارد.وقتی در برابر اشعه لیزر سفت شوند، مقاومت بالایی در مقابل ضربه و سایش دارند.
DMP Dental
کامپوزیت دندان این شرکت،یکی از با کیفیتترین و با دوامترین کامپوزیت ونیرها است کهبه راحتی روی دندانها شکل میگیرند و تخلخل بسیار پایینی دارند. رنگهای متنوع و زیبایی دارد که کاملا طبیعی به نظر میرسد. قابلیت انطباق بالایی روی دندان طبیعی دارد.پلیمریزاسیون و مقاومت در برابر زرد شدن، از ویژگی بارز کامپوزیت این شرکت است.
IvoclarVivaden
کامپوزیتهای تولیدی این شرکت به سرعت سفت میشود و دلیل رضایت بیماران،امکان گاز زدن و جویدن هر نوع غذایی بلافاصله بعد از اتمام جلسه نصب کامپوزیت است.
Kerr
برند مشهور Kerr ابتدا کامپوزیتهای پرکننده دندانهای پوسیده را با کیفیت بالا تولید میکرد. در سالهای اخیر اقدام به تولید رزینهای کامپوزیت کرده است که از ویژگیهای بارز آن میتوان به، قابلیت انطباق رنگ، مقاومت در برابر سایش و استحکام بالا و سازگار با بافت دندان و لثه و سفت شدن سریع،اشاره کرد.
Tokuyama Dental America
این شرکت ژاپنی کامپوزیتهای میکروفیل با ۲۰ سایه مختلف با خواص شیشهای مرغوب و قابلیت پولیش مطلوبی تولید کرده است. این کامپوزیت ونیرهای با دوام، به راحتی روی دندانها فرم میگیرند و قیمت مقرون به صرفهای دارند.
SDI
این شرکت آمریکایی،کامپوزیت ونیرهایی با خصوصیات منحصر به فرد طراحی کرده استکه مقاومت بالا، امکان انطباق سایه رنگ با دندان طبیعی، شفافیت شبیه به مینای دندان، فرم دهی و پولیشینگ بسیار راحتیدارد.
مزایا و کاربرد های کامپوزیت دندان
• نیاز به تراش بسیار کمتری دارد و در بسیاری از موارد به تراشیدن نیازی ندارد.
• فشارهای بسیاری را متحمل میشود.
• میتوان پس از استفاده، آن را ترمیم کرد.
• ظاهری همانند دندانهای طبیعی دارد.
• به سرعت، آماده و نصب میشود( معمولا در یک جلسه)
• برگشتپذیر است.
• دندانها را نسبت به سردی و گرمی حساس نمیکند.
• قیمت پایینتری نسبت به لمینت دارد
• بعدازفرمدادن کامپوزیت دندان، میتوان طبق نظر بیمار، اصلاحات موردنظر را انجام داد.
معایب و عوارض احتمالی کامپوزیت دندان
این روش نیز مانند سایر روشهای درمان، میتواند عوارضی داشته باشد؛ از جمله معایب آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
دوام و طول عمر پایین
مهمترین عیب کامپوزیت، دوام و طول عمر کمتر آن نسبت به لمینت است.در صورت مراقبت مداوم کامپوزیت دندان بین از 3-7 سال طول عمر دارد و اگر به خوبی مراقبت نشود طول عمر آن به 2 سال کاهش مییابد. برای افزایش دوام کامپوزیت دندان باید مراقب خوردن و گاز زدن باشید به خصوص هنگام جویدن غذاهای سفت.البته به همین اندازه ترمیم آن نیز راحت است و چند دقیقه طول میکشد.
زرد شدن
کانپوزیت، نسبت به مواد سرامیکی رنگپذیری زیادی دارد. رزین استفاده شده در کامپوزیت نسبت به تغییر رنگ چندان مقاوم نیست. چرا که مواد آن نسبت به مینای دندان و پرسلن، بیشتر متخلخل استبنابراین مواد رنگی را به راحتی جذب می کند.باید استفاده از مواد رنگی را محدود کرده و پس از هر وعده غذایی دندانهای خود را با دهان شویه مناسب یا آب نمک بشویید. البته نیازی به قطع مصرف مواد رنگی نیست؛ تنها با رعایت و شستشوی پس از مصرف این مشکل حل میشود.
استحکام کمتر
کامپوزیت نسبت به لمینت استحکام کمتری دارد؛ بنابراین زودتر آسیب می بینند و دچار ترکخوردگی و شکستگی میشود. در صورتعدم مراقبت صحیح از کامپوزیت و بی احتیاطی، بیش از دو سال دوام نخواهند آورد.
هزینههای جانبی بیشتر
هنگام نصب کامپوزیت، در ابتدا هر چند هزینه کمی نسبت به لمینت میپردازید اما هزینههای جانبی کامپوزیت نیز بیشتر است. استحکام پایین را به عنوان یکی از معایب کامپوزیت دندان مورد توجه قرار دهید.
عدم درمان بیماریهای دهان و دندان با کامپوزیت ونیر
کامپوزیت دندان روش درمانی محسوب نمیشود و تنها فقط جنبه زیبایی ظاهری دارد. در صورت وجود پوسیدگی یا بیماری لثه، ابتدا باید آن را درمان کنید. کامپوزیت، فقط میتواند ظاهر دندانهای ترک خورده، شکسته، کج، دارای فاصله یا تغییر رنگ داده را بپوشاند
مراحل پر کردن دندان با کامپوزیت
قبل از شروع مراحل کامپوزیت، باید بهداشت دهان و دندان ایدهآلی برای فرد مهیا شود؛ به این صورت که اگر دندانی دچار پوسیدگی شده باشد ،پر میگرددیا اگر لثه دچار بیماری باشد، درمان شود.
انتخاب ونیر کامپوزیت
پس از بررسی وضعیت دندانها نوبت به انتخاب ونیر کامپوزیت متناسب با رنگ و سایه است.برای انتخاب آنها، دندانپزشک هر کدام از راهنماها را در کنار دندان بیمار قرار میدهد و سایه رنگ آنها و همچنین شفافیتشان را با دندانهای بیمار مطابقت میدهد.
آمادهسازی دندانها قبل از نصب کامپوزیت
قبل از نصب کامپوزیت باید دندانها آمادهسازی شوند تا بین کامپوزیت و مینای دندان پیوند مستحکمی برقرار شود. آمادهسازی شامل پاکسازی دندانها ازذراتغذا،جرم،پلاکوغیره،پاکسازی حفرات احتمالی دندان است.
اسید شویی سطح دندان پیش از نصب کامپوزیت
در این مرحله، یک کاندیشنر ژل مانند( حاوی۳۰ تا ۴۰ درصد اسید فسفریک ) در سرنگ کوچکی ریخته شده وبه مینای دندان پاشیده میشود و پس از حدود ۱۵ ثانیه به طور کامل از روی دندان، شستشو داده میشود. به این صورت سطح دندانها کاملاً آماده میشود تا پیوند مناسبی با کامپوزیت رزین برقرار کند.
استفاده از عامل پیوند دهنده کامپوزیت
عامل پیوند دهنده، یک پلاستیک مایع است که با استفاده از یک برس کوچک یا اپلیکاتور به سطح دندانها مالیده میشود،سپس تاباندن نور لیزر، باعث فعال شدن کاتالیستهای موجود در عامل پیوند دهنده شده و بعد از حدود ۱۰ تا ۲۰ ثانیه کامپوزیتها سفت میگردد.
فرمدهی کامپوزیت
فرمدهی رزین کامپوزیت از مهمترین مراحل کامپوزیت دنداناستو به طور مستقیم به مهارت و تجربه دندانپزشک بستگی دارد. این مرحله شامل لایهگذاری کامپوزیت،شکلدهی، ایجاد پیوند شیمیایی بین پیوند دهنده و لایههای کامپوزیت روی یکدیگراست.
سفت کردن کامپوزیت دندان
وقتی شکل کامپوزیت دندان کاملا تایید شد. تاباندن نور لیزر آن را سفت میکند تا پیوند بین کامپوزیت دندان و عامل پیوند دهنده برقرار شود. معمولا هر دندان حدود ۱۰ تا ۴۰ ثانیه در معرض نور لیزر قرار میگیرد. با پایان لایهگذاری، حدود ۲ میلیمتر به ضخامت هر دندان اضافه میشود. در صورتی که دندان پزشک از نتیجه کار راضی نباشد، میتواند لایه دیگری را به رزین کامپوزیت اضافه کند، تا شکل مطلوب دندان در نهایت، پس از سفت شدن کامپوزیت دندان، حاصل شود.
پولیش کردن کامپوزیت دندان
پس از سفت شدن، نوبت پولیش کردن کامپوزیت دندان فرا میرسد.پولیش کردن دندان به منظور زیباسازی کامپوزیتها انجام میشود و باعث ایجاد شفافیت سطح کامپوزیت و شباهت آنبه دندانهای طبیعی بیمار میشود. پولیش کردن با استفاده از دیسکها یا نوارهای سمباده انجام میشود. در این مرحله دندانپزشک نظر شما را در خصوص اصلاح طرح لبخند میپرسد و شما با نگاه کردن در آینه میتوانید در صورت نیاز از او بخواهید که اصلاح جزئی در کامپوزیت دندان شما ایجاد کند. با پولیش کردن کامپوزیت دندان میتوان تا حدودی زوایای هر دندان را اصلاح کرد.
ارزیابی نحوه گاز زدن
برای ارزیابی نحوه گاز زدن بیمار کاغذ کربنی بین دندانهای بیمار قرار میگیرد و از او خواسته میشود که به آرامی دندانهای خود را به دوطرف کاغذی کربنی فشار دهد. در صورتی که هر گونه مشکلی در گاز زدن بیمار وجود داشته باشد، با پولیش کردن و تراز کردن ترمیم دندان برطرف خواهد شد. این مرحله بسیار مهم است و سبب میشود دندانها کامپوزیت شده، کارایی بالایی مانند دندانهای طبیعی، داشته باشد.
تاثیر کامپوزیت دندان روی زیبایی ظاهری فرد
مهمترین تاثیر کامپوزیت دندان در زیبایی دندانها و اصلاح طرح لبخند است. پزشک پس از بررسی وضعیت دندانها تشخیص میدهد چه تعداد از دندانها نیاز به کامپوزیت دارد.در پروسه اصلاح طرح لبخند،معمولاً ۸ دندان بالایی و پایینی، کامپوزیت یا لمینت میشوند. بهتر است با یک دندانپزشک باتجربه و متخصص، فرآیند کامپوزیت را انجام دهید تا بهترین و کمهزینهترین راهکار زیبایی، در نظر گرفته شود و در آینده از بیماری فک و لثه جلوگیری شود.
پولیش کردن سطح کامپوزیت
در حینفرآیند کامپوزیت کردن، سطح دندان پولیش داده میشود تایک سطح صاف و بسیار براق را ایجاد کند.پولیش به لحاظ زیبایی و سلامت دهان و دندان، بسیار بااهمیت است. پولیش صحیح کامپوزیت ونیر از بروز بسیاری از مشکلات کامپوزیت دندان مانند سوزش لثه، سایش بیشتر و پوسیدگی مکرر، تجمع پلاک جلوگیری میکند و بروز آن را به حداقل میرساند. پولیش نامطلوب،یک نقص طولانی مدت را در کامپوزیت ایجاد میکند.
مراحل کانتورینگ، فینیشینگ (عملیات اتمام ترمیم دندان) و پولیشینگ، مهمترین مراحل کاشت ونیر دندان هستند که در افزایش دوام و طول عمر ونیرهای مستقیم موثرند. به همین علت روشهای فینیشینگ و پولیش دندان پس از کامپوزیت با تکنولوژیهای پیشرفته بهروز میشوند.
نحوه انتخاب بهترین کامپوزیت برای دندان
این که چه نوع کامپوزیتی مناسب صورت شماست و تشخیص مدل و طراحی آن، یک اثر هنری به حساب میآید. متغیرهای زیادی برای انتخاب بهترین کامپوزیت برای شما توسط دندانپزشک وجود دارد.
رنگ دندان در انتخاب کامپوزیت
دندانپزشک برای انتخاب رنگ از نمودار استاندارد رنگ دنداناستفاده میکند که شامل 4بخش (خاکستری، زرد مایل به قرمز، قهوه ای مایل به قرمز و خاکستری مایل به قرمز) و یازده زیر مجموعه است. کامپوزیت مناسب دندان شما حدودا دو لایه روشنتر از دندانهای طبیعی شما باید باشد.
شکل دندان در انتخاب کامپوزیت
انتخاب شکل مناسب با توجه به دندانها و فرم صورت شما امری ضروری است. طرح لبخند زیبا که متناسب صورت شماست را ایجاد میکند.کاتالوگهای لبخندی وجود دارد که انتخاب شکلهای مناسب را کمی سادهتر کرده است.
در این مقاله در رابطه با کامپوزیت دندان صحبت خواهد شد. از کامپوزیت بیشتر برای زیبایی ظاهری دندان ها با پوشش مناسب و ماندگاری بیشتر آنها استفاده می شود. جهت مشاوره رایگان با دندانپزشک از شماره های ۰۲۱۲۲۸۸۴۴۰۴ / 02191009991 و جهت ثبت نوبت آنلاین می توانید از وب اپلیکیشن دکتر سریتا استفاده نمایید.
هزینه کامپوزیت دندان
کامپوزیت، نسبت به لمینت قیمت پایینتری دارد و بسته به نوع کامپوزیت استفاده شده، از 350 هزار تومان تا دو میلیون تومان قیمتگذاری میشود.
کلینیک دندانپزشکی دکتر سریتا میتواند با ارائه کلیه خدمات مربوط به اصلاح و ترمیم دندان، شما را از شر دندان های معیوب خلاص کرده و لبخندی زیبا را به شما هدیه دهد. در صورت نیاز به مشاوره و راهنمایی در رابطه با انتخاب روش مناسب برای ترمیم دندان های خود، می توانید با ما تماس حاصل فرمایید. همچنین جهت سهولت بیشتر در رزرو نوبت و اطلاع از هزینه های به روز شده خدمات دندان پزشکی، می توانید از اپلیکیشن دکتر سریتا نیز استفاده فرمایید.