دستگاه ارتودنسی از بخش هایی با نام براکت، بریس و سیم اتصال تشکیل شده است. نگین هایی که در ارتودنسی ثابت روی سطح دندان چسبانده و ثابت می شوند را براکت و سیمی که براکت ها را بهم متصل میکند، سیم اتصال و کل قالب را بریس می گویند.انواع براکت ارتودنسی شامل براکت های فلزی، سرامیکی، پلاستیکی، نامرئی و خود باز شونده ها (دیمون) است.
براکت های فلزی: بسیار مقاوم در برابر فشار، دارای قابلیت بازیافت و استرلیزه هستند و در درمان ارتودنسی دندان به خصوص ارتودنسی ثابت بسیار کاربردی هستند. براکت های سرامیکی: این نوع براکت ها از جنس تیتانیوم و زیرکونیوم تهیه شده و مقاوم هستند اما در مقایسه با براکت های فلزی شکننده بوده و ممکن است طی درمان بشکنند که در این مواقع از مواد بیشتری برای مقاوم شدن استفاده میکنند.
ارتودنسی دندان یکی از روش های پیش رو برای رفع انواع مشکلات و ناهنجاری فک و دندان از جمله بهم ریختگی شدید دندان ها، جلو بودن فک بالا(اور بایت)، جلو بودن فک پایین نسبت به فک بالا (آندربایت) و کجی دندان جلو است. ارتودنسی دندا یک روش درمان ناهنجاری های فک بدون جراحی است.
ارتودنسی متحرک، ثابت، لینگوال ( ارتودنسی از پشت دندان)، ارتودنسی دیمون و ارتودنسی کوتاه مدت از انواع ارتودنسی به شمار می روند که متخصص ارتودنسی (ارتودنتیست) در کلینیک دندانپزشکی دکتر سریتا با توجه به فاکتورهایی چون سن بیمار، میزان عدم توازن در قرار گیری فک بالا و پایین، شدت بهم ریختگی و تفاوت در اندازه ی دندان ها روش مناسب با شرایط شما را پس از بررسی ها و معاینات لازم برمی گزیند. در ادامه به شرح مختصری از نحوه انجام و مزایای هر یک از انواع ارتودنسی خواهیم پرداخت.
بیشتر بدانید : ارتودنسی فانکشنال
انواع ارتودنسی دندان
ارتودنسی ثابت
در ارتودنسی ثابت براکت ها روی سطح دندان فیکس می شوند و شما امکان جابه جایی و خارج کردن بریس را ندارید. در روش ارتودنسی ثابت شما باید اصول بهداشت دهان و دندان بعد از ارتودنسی را به خوبی رعایت کنید تا دندان ها در طول دوره درمان تغییر رنگ ندهند و پوسیده نشوند. طول درمان ارتودنسی ثابت حدود دو سال است. ارتودنسی لینگوال و ارتودنسی دیمون، بریس های فلزی و سرامیکی از انواع ارتودنسی ثابت هستند. ممکن است تا چند روز پس از نصب بریس و هم چنین پس از معاینات ماهانه و سفت کردن براکت ها، احساس درد داشته باشید که با مشورت پزشک مسکن استفاده کنید.
مزایای ارتودنسی ثابت:
- به دلیل ثابت بودن براکت ها، درمان ارتودنسی حتما نتیجه بخش خواهد بود.
- این روش درمانی نیاز به همراهی و کمک از سمت بیمار ندارد.
ارتودنسی متحرک
ارتودنسی متحرک دندان، از روش های ارتودنسی برای رفع مشکلات خفیف دندانی مثل بهم ریختگی های جزئی دندان ها، آن ها را نظم می دهد. دستگاه ارتودنسی متحرک دندان یک صفحه از جنس پلاستیک با سیم هایی است که با فشار به دندان ها درست است که ارتودنسی متحرک دندان قابل جابجایی است و می توان آن را از دهان خارج کرد اما بهتر است فقط در مواقع لزوم مثل غذا خوردن آن را از دهان خارج کنید تا بتواند اثر گذاری لازم را داشته و دندان ها را منظم کند. بهترین سن برای انجام ارتودنسی متحرک دندان سن ۷ تا ۹ سالگی است که استخوان ها در حال شکل گیری هستند. ارتودنسی های متحرک متناسب با فرم دندان های شما قالبگیری شده و پس از ساخت در لابراتوار، بریس ساخته شده داخل دهان قرار می گیرد. طول درمان ارتودنسی متحرک (تقریبا ۳ تا ۱۲ ماه) از ارتودنسی ثابت کمتر است اما به طور کلی برای هر فرد با توجه به میزان شدت اختلالات تخمین زده می شود.
انواع ارتودنسی متحرک دندان عبارت اند از؛
بریس های هاولی
بریس های زد اسپرینگ
بریس های بایت پلیت
بریس های نامرئی ( اینوزیلاین)
مزایای ارتودنسی متحرک دندان
- در مقایسه با سایر روش ها، ارزان تر است.
- برای تمیز کردن می توانید بریس را از دهان خارج کنید.
- ظاهر بهتری نسبت به ارتودنسی ثابت دارد.
ارتودنسی لینگوال ( ارتودنسی پشت دندان)
ارتودنسی لینگوال یا نامرئی یکی از انواع ارتودنسی است که در زمره ی ارتودنسی های ثابت قرارمی گیرد و می تواند مشکلات شدید دندانی، انواع مال اکلوژن ها و تراکم یا فاصله های شدید دندانی را بهبود ببخشند. در ارتودنسی لینگوال؛ تمامی لوازم ارتودنسی شامل براکت، بریس ها و سیم ارتودنسی در قسمت پشت دندان ها قرار می گیرند. به همین سبب است که ارتودنسی لینگوال به ارتودنسی « پشت دندانی» نیز شناخته می شود. تفاوت عمده ی ارتودنسی به روش لینگوال با ارتودنسی ثابت، همین موقعیت قرار گیری براکت و بریس هاست.
مزایای ارتودنسی لینگوال: از بهترین مزیت های ارتودنسی لینگوال می توان به نامرئی بودن اشاره کرد که با توجه به طولانی بودن دوره ی درمان ارتودنسی می توان گفت این روش برای کسانی که تمایل دارند بریس های ارتودنسی از دید دیگران پنهان باشد، روش مناسبی است.
بیشتر بدانید: ایمپلنت قبل از ارتودنسی یا بعد از آن؟
ارتودنسی دیمون
ارتودنسی دیمون، یک ارتودنسی ثابت است که برخی به اشتباه فکر می کنند از انواع ارتودنسی متحرک است. در ارتودنسی دیمون سرعت حرکت کردن دندان ها و در نتیجه درمان شما سریعتر است و شما می توانید در مدت زمان کمتری به یک لبخند زیبا برسید. اما چگونه؟ در ارتودنسی دیمون از نوعی مکانیزم کشویی بهره مند می شوید. به این صورت که براکت ها از طریق سیمی که به آنها متصل شده ولی کاملا محکم نشده اند، می توانند به صورت خودکار بلغزند و در جای مناسب قرار گیرند. این درحالیست که در روش ارتودنسی ثابت، براکت ها باید هرچند وقت یکبار توسط ارتودنتیست سفت و تنظیم شوند.در ارتودنسی دیمون از انواع براکت فلزی، شفاف و رنگی استفاده می شود که اگر از براکت های شفاف و هم رنگ دندان ها استفاده شود، در این صورت این روش از انواع ارتودنسی نامرئی به شمار می رود. با توجه به فناوری خودکنترلی که در این نوع ارتودنسی به کار گرفته می شود طبیعی است که هزینه آن نسبت به روش معمولی گرانتر است.
مزایای ارتودنسی دیمون:
- در ارتودنسی دیمون تمیز کردن سیم و براکت ها راحت تر است چون برخلاف روش معمولی، اتصال براکت ها به سیم با کش های کوچک سفت نمی شوند.
- شما برای تنظیم مجدد براکت ها نیاز به مراجعات مکرر نزد متخصص ارتودنتیست را ندارید.پس برای کسانی که مسیر زیادی را باید طی کنند می تواند انتخاب مناسبی باشد.
- طول درمان کمتر نسبت به روش ارتودنسی ثابت سنتی دارد.
- درد کمتری دارد؛ چون براکت ها به صورت خودکار دندان ها را حرکت میدهند فشار کمتری به دندان ها وارد می شود.
معایب ارتودنسی دیمون:
از معایب ارتودنسی دیمون می توان گفت این روش گرانتر از سایر روش هاست و در چند روز ابتدایی هم بیمار احساس درد داشته باشد.
ارتودنسی سرامیکی
برای کسانی که از درمان ارتودنسی دندان فقط به این دلیل که تمایل ندارند برای یک مدت طولانی بریس فلزی ارتودنسی را روی دندان های خود تحمل کنند، دوری می جویند، نوعی درمان ارتودنسی روی کار آمد با نام ارتودنسی سرامیکی دندان. انواع روش های ارتودنسی ممکن است در فاکتورهایی چون طول درمان، نحوه عملکرد، نخوه قرارگیری بریس و ظاهر تفاوت داشته باشند. وجه تمایز ارتودنسی در رنگ و جنس براکت هاست. براکت ها در ارتودنسی سرامیکی از جنس سرامیک و به رنگ دندان یا شفاف تهیه می شود تا حداقل دید ممکن را داشته باشند.
مزایای ارتودنسی سرامیکی
- مهم ترین مزیت ارتودنسی سرامیکی شفاف بودن آن است که در حقیقت دلیل عمده استفاده از این نوع ارتودنسی همین موضوع است.
- امکان تغییر رنگ براکت ها مطابق با رنگ سایر دندان ها فراهم است.
- آلرژی زا نیست و بدن نسبت به جنس سرامیک واکنش ندارد اما براکت فلزی ممکن است کمی آلرژی زا باشد.
- عکس برداری های لازم در روند درمان ارتودنسی با بریس سرامیکی با مشکلات کمتری همراه است.
معایب ارتودنسی سرامیکی
- جنس ارتودنسی سرامیکی شبیه به مینای دندان است، به همین سبب میزان چسبندگی افزایش می یابد و جداسازی آن از سطح دندان برای پس از تکمیل درمان ارتودنسی کمی دشوار و زمان بر می شود.
- میزان ساییدگی دندان در ارتودنسی سرامیکی بیشتر از سایر روش هاست.
- براکت های سرامیکی شکننده هستند.
- طول درمان این نوع ارتودنسی بیشتر است.
ارتودنسی کوتاه مدت
ارتودنسی کوتاه مدت که دوره درمان کوتاه آن سبب شده به این نام شناخته شود. نکته ی بسیار تاثیر گذار در طول درمان ارتودنسی میزان همکاری و اهمیت بیمار نسبت به مراجعات و مراقبت های لازم است. در این صورت است که می تواند پس از دوره ی پیش بینی شده نتیجه بخش باشد. روش ارتودنسی کوتاه مدت در مواردی که بیمار نمی خواهد برای مدت طولانی برای مثال ۲ سال وجود براکت ها را تحمل کند یک گزینه بسیار مناسب است. ارتودنسی لینگوال یکی از روش هایی است که در ارتودنسی کوتاه مدت به کار می رود.
انواع کش ارتودنسی
کش های ارتودنسی یا الاستیک ها در درمان انواع مال اکلوژن ها و انواع ناهنجاری ها به دلیل حالت ارتجاعی که دارند برای حرکت دندان ها به یک جهت خاص استفاده می شود.
بهترین نوع ارتودنسی دندان
این سوالی است که می تواند برای هر کس پاسخ متفاوتی داشته باشد. اگر شما قصد دارید که درمان ارتودنسی را انجام دهید پس از مراجعه به متخصص ارتودنسی و انجام معاینات و بررسی ها ی لازم بهترین روش ارتودنسی برای شما با توجه به میزان اختلالات دندان ها، نوع ناهنجاری ها، انتظارات شما و با توجه به قیمت انواع ارتودنسی تعیین می شود.
مراقبت از انواع ارتودنسی
یکی از نکاتی که در مورد ارتودنسی باید مدنظر قرار دهید نوع مسواکی است که باید استفاده کنید. انواع مسواک ارتودنسی عبارت اند از مسواک هایی نرم، مسواک های گرد ، منحنی و زاویه دار. بهترین نوع مسواک، مسواکی است که پرز های طرفین آن از قسمت وسط بیشتر باشد که بتوانید به خوبی درز و شکاف های بین براکت ها را تمیز کنید.
کلینیک دندانپزشکی سریتا میتواند با ارائه کلیه خدمات مربوط به اصلاح و ترمیم دندان، شما را از شر دندان های معیوب خلاص کرده و لبخندی زیبا را به شما هدیه دهد. در صورت نیاز به مشاوره و راهنمایی در رابطه با انتخاب روش مناسب برای ترمیم دندان های خود، می توانید با ما تماس حاصل فرمایید.
من دوروزه ارتودنسی انجام دادم چرا هیچ دردی ندارم فقط یکماحساس درد میکنم
سلام
طرح درمان و روند کار شما رو نمیدونیم باید از پزشک معالجتون سوال کنید