پروتزهای دندانی (دندان مصنوعی) یک راه حل عالی برای جایگزینی دندانهای طبیعی از دست رفته هستند. اما پوشانده شدن کام در پروتزهای سنتی برای اغلب بیماران ناخوشایند و ناراحت کننده است. به طور معمول پروتزهای فوقانی، سقف دهان را کاملاً می پوشانند که این امر توانایی فرد برای چشیدن و حس کردن دمای غذای خود کاهش را میدهد. با این حال ارائه راه حلی به نام دندان مصنوعی بدون سقف توانسته این مشکل شایع را برطرف سازد.
پروتز بدون سقف همانطور که از نام آن پیداست، یک نوع دندان مصنوعی فک بالاست که در آن هیچ لایه یا صفحهای کام دهان را نمیپوشاند. دندان مصنوعی فک بالا بدون سقف اغلب برای افرادی که دارای رفلکس گگ بسیار حساس هستند یا کسانی که مشکلات تنظیم کام را در پروتزهای معمولی دارند، توصیه میشود. عدم وجود سقف در این نوع دندان مصنوعی باعث میشود که بیماران به راحتی بتوانند بافت، دما و طعم غذا را احساس کنند و تجربه بهتر و طبیعیتری از غذا خوردن و حرف زدن با دندان مصنوعی داشته باشند.
برای دریافت مشاوره رایگان همین حالا شماره خود را وارد نمایید
انواع دندان مصنوعی بدون سقف
دندان مصنوعی فک بالا بدون سقف در دو نوع مختلف ساخته میشود.
پروتزهای کامل بدون سقف
این نوع دندان مصنوعی بدون کام برای جایگزینی کامل دندانهای فک بالا مورد استفاده قرار میگیرد؛ یعنی زمانی به کار میرود که بیمار در فک بالا دچار بی دندانی کامل شده است و تمام دندانهای فک بالایی را از دست داده است.
پروتزهای جزئی بدون سقف
دندان مصنوعی جزئی بدون سقف برای جایگزینی چند دندان از دست رفته بکار میرود. پروتزهای نیمه کامل بدون سقف برای افرادی مناسبند که یک یا چند دندان فک بالا را از دست دادهاند و دچار بی دندانی کامل در فک بالا نیستند.
مزایای دندان مصنوعی بدون سقف
استفاده از پروتز بدون سقف، مزایای قابل توجهی دارد و به همین خاطر، به یک روش محبوب برای جایگزینی دندانهای از دست رفته تبدیل شده است. مهمترین مزایای دندان مصنوعی فک بالا بدون سقف شامل موارد زیر هستند.
راحتی بیشتر در گفتار و جویدن
عدم وجود سقف در این نوع دندان مصنوعی باعث افزایش راحتی بیمار در حین حرف زدن و غذا خوردن خواهد شد. پوشانده نشدن کام دهان توسط دندان مصنوعی و امکان تماس بیشتر بین زبان و کام، حس کردن طعم و بافت و دمای غذا را آسانتر میکند. همچنین بدون سقف بودن این دندان مصنوعی، فضای بیشتر برای حرکت زبان در اطراف دهان فراهم مینماید که بر نحوه صحبت کردن فرد تأثیر مثبتی میگذارد. علاوه بر این، مشکل حرکت کردن و لغزیدن قسمت کام دندان مصنوعی کاملا رفع خواهد شد و این مورد نیز به افزایش راحتی و رفع نگرانی بیمار در حین حرف زدن و غذا خوردن منجر میشود. پروتزهای بدون سقف برای بیمارانی که رفلکس گگ بسیار حساس دارند، یک راه حل فوق العاده محسوب میشود.
ظاهر طبیعیتر
دندان مصنوعی بدون سقف حجم کمتری نسبت به پروتزهای دندان سنتی دارد بنابراین ظاهر طبیعیتری در دهان ایجاد میکند. پروتزهای بدون کام به گونهای طراحی شدهاند که شباهت زیادی به دندانها و لثههای طبیعی داشته باشند و ظاهری کاملا طبیعی به افراد هدیه دهند. بنابراین بیماران در هنگام لبخند زدن، صحبت کردن و معاشرتهای اجتماعی اعتماد به نفس بیشتری خواهند داشت.
استحکام و پایداری بیشتر
از آنجایی که دندانهای مصنوعی بدون سقف توسط ایمپلنت دندانی در جای خود محکم میشوند، نسبت به دندان مصنوعی معمولی از استحکام و پایداری بیشتری برخوردار هستند. زیرا پایه ایمپلنت با جراحی درون استخوان فک کاشته میشود و با سوار شدن دندان مصنوعی روی آن، امکان لغزش و جابجایی پروتز در دهان در هنگام غذا خوردن و صحبت کردن وجود ندارد.
آسانی در مراقبت و بهداشت
همه بیمارانی که دندان مصنوعی سنتی دارند، همنظرند که بخاطر وجود یک لایه روی قسمت کام، مراقبت از دهان و رعایت بهداشت دشوار است. ممکن است بین قسمت کام دندان مصنوعی و سقف دهان فاصله بیفتد و امکان گیر کردن مواد غذایی در این فاصله وجود دارد. اما مراقبت از دندان صنوعی فک بالا بدون سقف، درست همانند دندانهای طبیعی شماست.
تقویت سلامت دهان و استخوان فک
استفاده از ایمپلنت در دندان مصنوعی بدون سقف با تحریک رشد طبیعی استخوان و جلوگیری از تحلیل استخوان فک از استخوان زیرین و بافت لثه حمایت میکند. این بدان معناست که مشکلاتی مانند افتادگی صورت و پیری زودرس ناشی از استفاده طولانی مدت از دندان مصنوعی معمولی ایجاد نخواهد شد.
معایب دندان مصنوعی بدون سقف
با وجود مزایای مختلف عدم وجود سقف در دندان مصنوعی، این روش نیز معایب خاص خود را دارد.
هزینههای بالا
دریافت پروتز دندانی بدون سقف نسبت به پروتزهای معمولی، هزینه بالاتری دارد که ممکن است برای برخی از افراد مقرون بصرفه نباشد.
نیاز به جراحی و پیوند استخوان
برای کاشت پایههای ایمپلنت لازم است عمل جراحی انجام شود و حتی در برخی موارد به درمانهای اضافی نظیر پیوند استخوان نیاز است. جوش خوردن پایه ایمپلنت نیز حدود ۳ تا ۶ ماه طول میکشد که زمان نسبتا زیادی محسوب میشود.
عوارض احتمالی پس از جراحی
جراحی پایه ایمپلنت همانند هر عمل جراحی دیگری میتواند با عوارض جانبی همراه باشد؛ از جمله عفونت و التهاب لثه، آسیب به سینوس و اعصاب فک، پس زدن ایمپلنت و …
فرآیند نصب دندان مصنوعی بدون سقف
فرایند نصب پروتز مصنوعی فک بالا بدون سقف شامل چندین مرحله است که در ادامه به آنها میپردازیم.
مشاوره اولیه
دندانپزشک وضعیت دهان و فک بیمار را ارزیابی میکند تا مطمئن شود پروتز فک بالا بدون سقف برای او مناسب است.
برداشت قالب و سفارشی سازی
سپس از دهان و فک بیمار قالب گیری خواهد شد و این قالب برای ساخت پروتزهای سفارشی به لابراتوار فرستاده میشود.
کاشت ایملپنت
اگر تراکم استخوان فک بیمار کافی باشد، جراحی پایه ایمپلنت انجام خواهد شد. در صورت ضعیف بودن ساختار فک بیمار ابتدا پیوند استخوان و سپس کاشت ایمپلنت انجام میشود.
دوره بهبودی و جوش خوردن ایمپلنت
با توجه به وضعیت بیمار، حدود ۳ تا ۶ ماه طول میکشد تا پایه ایمپلنت با استخوان فک ادغام شود. این دوره بهبودی اهمیت بسیاری دارد زیرا در صورت همجوشی ضعیف پایه ایملپنت با فک، نرخ شکست ایمپلنت افزایش مییابد.
نصب پروتز نهایی
پس از ادغام کامل پایه ایمپلنت با فک بیمار، پروتز سفارشی روی پایه ایمپلنت نصب خواهد شد. این پروتز میتواند متحرک و یا ثابت باشد.
هزینههای دندان مصنوعی بدون سقف
هزینههای پروتز بدون کام از رایجترین سوالات بیمارانی است که قصد دریافت این نوع دندان مصنوعی را دارند. قیمت پروتز دندان بدون سقف با در نظر گرفتن عوامل مختلفی مشخص میشود و بنابراین مقدار ثابت و مشخصی نیست.
تعداد ایمپلنتهای مورد نیاز
وسعت ناحیه بی دندانی و تشخیص دندانپزشک شما مشخص میکند که به چند پایه ایمپلنت نیاز دارید. بدیهی است که هر چه تعداد ایمپلنت بیشتری مورد نیاز باشد، هزینه نهایی درمان شما بالاتر خواهد بود.
نوع مواد مصرفی
نوع و کیفیت متریال مصرفی، تأثیر قابل توجهی بر قیمت پروتز بدون سقف دارد. هر چه کیفیت مواد بالاتر باشد، لازم است هزینه بیشتری پرداخت کنید.
تکنولوژی و لابراتوار
بخشی از هزینهای که برای دریافت پروتز بدون سقف پرداخت میکنید، به لابراتوار سازنده پروتز مربوط میشود. تکنولوژی و تجهیزات مورد استفاده در لابراتوار روی هزینه ساخت پروتز دندانی تأثیر میگذارد.
تجربه و تخصص دندانپزشک
تجربه و تخصص دندانپزشک در مراحل دریافت پروتز بدون کام اهمیت بسیاری دارد. دندانپزشکان باتجربه و شناخته شده غالبا دستمزد بیشتری دریافت میکنند.
خدمات پس از جراحی
اگر شرایط دهان و دندانهای بیمار به گونهای باشد که پس از جراحی ایملپنت به خدمات اضافی نیاز پیدا کند، هزینه این خدمات نیز به هزینههای پروتز بدون سقف اضافه خواهد شد.
مناسب بودن دندان مصنوعی بدون سقف برای افراد مختلف
با وجود آنکه پروتز فک بالا بدون سقف میتواند جایگزین ایده آلی برای دندان مصنوعی سنتی بنظر برسد اما شما باید در وهله اول شرایط لازم برای دریافت این نوع پروتز را داشته باشید.
افراد مناسب برای این نوع پروتز
از آنجایی که پروتز بدون سقف به کاشت ایمپلنت دندان نیاز دارد، برای بهرهمندی از مزایای این روش لازم است شرایط کلی برای دریافت ایمپلنت را دارا باشید که مهمترین آنها عبارتند از:
- لثههای سالم و محکم
- تراکم استخوان فک کافی یا شرایط لازم برای دریافت پیوند استخوان
- عدم وجود عفونت حاد در لثهها و دندانها
- سلامت عمومی مطلوب
- امکان رعایت دقیق بهداشت دهان و دندان
محدودیتها و موارد منع استفاده
افراد زیر نمیتوانند کاندیدای مناسبی برای دریافت دندان مصنوعی بدون سقف باشند:
- افراد زیر ۱۸ سال
- خانمهای باردار
- مبتلایان به دیابت کنترل نشده
- وجود عفونت فعال در لثهها
- افرادی که دچار پوکی استخوان هستند.
- مبتلایان به بیماریهای سیستم ایمنی و بیماریهای خاص مانند هموفیلی
- کسانی که به دلیل اختلالات خونریزی، فشار خون بالا و کنترل نشده یا سایر مشکلات سلامتی اجازه جراحی ندارند.
- مصرف کنندگان دخانیات
- کسانی که به دندان قروچه عادت دارند.
- کسانی که نمیتوانند بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنند.
مراقبتهای قبل و بعد از نصب دندان مصنوعی بدون سقف
برای آنکه بتوانید از دنچر بدون سقف خود حداکثر بهره ببرید، لازم است یکسری مراقبتهای قبل و بعد از عمل و همچنین نکات بهداشتی و تغذیهای را مد نظر قرار دهید.
مراقبتهای قبل از عمل
اقدامات ضروری قبل از جراحی شامل موارد زیر است:
- اطمینان از عدم وجود پوسیدگی دندان و عفونت لثه و درمان هر گونه پوسیدگی و عفونت احتمالی
- قطع داروهای رقیق کننده خون از یک هفته قبل از جراحی
- عدم استعمال دخانیات از دو هفته قبل از جراحی
- مصرف آنتی بیوتیک مناسب (در صورت تجویز توسط دندانپزشک)
- پایدار بودن شرایط سلامتی بیمار (مانند فشار خون و دیابت)
- عکسبرداری از فک و دهان بیمار با اشعه ایکس و یا اسکن CBCT
- انجام آزمایشات خون مورد نیاز (در صورت تجویز پزشک)
- رعایت دقیق بهداشت دهان و دندان
- استراحت کافی در شب قبل از عمل
مراقبتهای بعد از عمل
مهمترین مراقبتهای بعد از عمل شامل موارد زیر هستند:
- عدم استعمال دخانیات حداقل تا دو هفته پس از جراحی
- عدم استفاده از نی و اجتناب از تف کردن در سه روز اول پس از جراحی
- قرار دادن ۲ یا ۳ عدد بالش در هنگام خواب برای بالا نگه داشتن سر و کاهش تورم و خونریزی
- مصرف منظم و به موقع آنتی بیوتیکها و داروهای مسکن تجویز شده توسط جراح
- اجتناب از فعالیت بدنی شدید، خم شدن، بلند کردن اجسام سنگین و هر کاری که باعث افزایش ضربان قلب و بالا رفتن ریسک خونریزی میشود.
- استفاده از کمپرس سرد برای کنترل تورم و درد
نکات بهداشتی و تغذیهای
نکات بهداشتی و تغذیهای که لازم است پس از عمل و در دوره بهبودی به آنها توجه کنید، عبارتند از:
- رعایت دقیق بهداشت دهان و دندان
- استفاده از مسواک با برس نرم
- استفاده از دهانشویه و نخ دندان
- اجتناب از فشار آوردن به محل جراحی و دندان قروچه
- پیروی از یک رژیم غذایی نرم در روزهای ابتدایی پس از عمل؛ خصوصا در ۷۲ ساعت اول
- مصرف مایعات کافی؛ آب ساده، آب سبزیجات و آبمیوههای طبیعی بدون شکر
- اجتناب از جویدن مواد غذایی سفت و چسبناک
- مصرف خوراکیها و نوشیدنیهای خنک در چند روز اول پس از عمل
- اجتناب از مصرف نوشیدنی ها و غذاهای بسیار گرم و بسیار سرد
- عدم مصرف غذاهای اسیدی و تند در دوره بهبودی
- خارج کردن پروتز بدون سقف متحرک در هنگام خواب و قرار دادن آن درون لیوان آب یا مایع ضد عفونی کننده
سوالات متداول
در ادامه به مرور چند سوال پرتکرار پیرامون دندان مصنوعی بدون کام میپردازیم.
دندان مصنوعی بدون سقف چیست؟
این نوع دندان مصنوعی همانطور که از نام آن پیداست، قسمت کام یا سقف دهان را نمیپوشاند. در واقع این پروتز دندانی روی پایه ایمپلنت کاشته شده در فک، سوار میشود و ممکن است متحرک و قابل برداشتن (اوردنچر) یا ثابت (هیبرید دنچر) باشد.
چه تفاوتی با پروتزهای سنتی دارد؟
در پروتزهای سنتی، قسمت سقف دهان پوشانده میشود و این پروتزها از طریق ایجاد مکش بین قسمت سقف پروتز و کام دهان در جای خود ثابت میمانند. در حالیکه در پروتز بدون سقف، این ثبات از طریق سوار شدن پروتز بر پایه ایمپلنت ایجاد میشود و در نتیجه پروتز دندانی بدون سقف مستحکمتر و راحتتر از انواع سنتی است.
چه افرادی کاندیدای مناسبی برای این نوع پروتز هستند؟
از آنجایی که پروتز بدون سقف روی ایمپلنت سوار میشود، افراد مناسب برای دریافت این نوع پروتز باید شرایط کلی برای درمان ایملپنت را دارا باشند. این بدان معناست که کاندیدای مناسب برای این نوع دندان مصنوعی باید لثه سالم و تراکم استخوان کافی در ناحیه فک داشته باشد و همچنین به شرایط پزشکی خاص مانند بیماریهای خودایمنی، دیابت کنترل نشده و فشار خون بسیار بالا مبتلا نباشد.
هزینههای مربوط به این نوع پروتز چقدر است؟
هزینه این نوع پروتز نسبت به پروتزهای سنتی بالاتر است اما مقرون بصرفهتر از جایگزینی دندانها به روش ایمپلنت میباشد. به طور کلی هزینه پروتز بدون سقف با در نظر گرفتن فاکتورهایی نظیر تجربه و مهارت دندانپزشک، تعداد ایمپلنت مورد نیاز، نوع پروتز بدون سقف (کامل یا جزئی)، نیاز یا عدم نیاز به دریافت درمانهای اضافی، برند ایمپلنت، جنس ایمپلنت، محل کلینیک یا مطب دندانپزشکی و … مشخص میشود.
چگونه میتوان از این پروتزها مراقبت کرد؟
مراقبت از این پروتزها کار سختی نیست. فقط کافی است بهداشت دهان و دندان را به درستی رعایت کنید، از وارد آوردن فشار بیش از حد به پروتزها (به عنوان مثال دندان قروچه) اجتناب کنید، خوراکیهای بسیار سفت و چسبناک مصرف نکنید و چکاپهای دندانپزشکی منظم داشته باشید.
برای دریافت مشاوره رایگان همین حالا تماس بگیرید
نتیجه گیری
دندان مصنوعی بدون سقف میتواند یک جایگزین ایده آل برای پروتزهای سنتی شما باشد. از آنجایی که این نوع پروتز بر روی ایمپلنت سوار میشود، از استحکام و ثبات بیشتری برخوردار است، راحتی بیشتری در هنگام صحبت کردن و غذا خوردن فراهم مینماید. همچنین عدم وجود قسمت سقف در این نوع پروتزها باعث میشود که ظاهر طبیعیتری داشته باشند و رسیدگی و مراقبت از آنها آسانتر باشد. با این حال دریافت پروتز بدون کام هزینه بالاتری دارد، مستلزم جراحی برای کاشت پایه ایمپلنت است و امکان بروز عوارض ناشی از جراحی نیز وجود دارد. برای اطمینان از اینکه پروتز بدون سقف برای شما مناسب است یا خیر، با یک دندانپزشک متخصص و با تجربه مشورت کنید. در صورت دارا بودن شرایط لازم برای دریافت این نوع پروتز دندانی و انجام فرایند درمان توسط یک دندانپزشک ماهر میتوانید با خیال آسوده از زیبایی، عملکرد و راحتی فوق العاده این نوع دندان مصنوعی لذت ببرید.