«ایمپلنت» دندان چیست؟ نحوه جوش خوردن ایمپلنت به بافت استخوان طبیعی عوامل موثر بر زود جوش خوردن ایمپلنت علائم جوش خوردن ایمپلنت علائم جوش نخوردن ایمپلنت کلام آخر سوالات متداولیکی از محبوب‌ترین روش‌های پر کردن جای خالی دندان از دست رفته استفاده از ایمپلنت است. برای انجام این کار لثه را شکاف می‌دهند و پیچ […]

یکی از محبوب‌ترین روش‌های پر کردن جای خالی دندان از دست رفته استفاده از ایمپلنت است. برای انجام این کار لثه را شکاف می‌دهند و پیچ مخصوصی را به استخوان فک وصل می‌کنند. حال ممکن است برای شما این سوال پیش بیاید که چقدر طول می‌کشد تا ایمپلنت دندان جوش بخورد؟ نشانه‌های جوش خوردن و جوش نخوردن ایمپلنت  چیست؟ در این مقاله قصد داریم به این سوالات پاسخ دهیم و ببینیم که چطور می‌توان فهمید که ایمپلنت دندان جوش خورده است؟ با ادامه این مطلب ما را همراهی کنید.

کلینیک تخصصی ایمپلنت دندان

ضمانت کتبی + اقساط ۶+۱۲+۱۸+۲۴ ماهه بدون پیش

۰۲۱۹۱۰۰۹۹۱۸

«ایمپلنت» دندان چیست؟

وقتی دندان شما می‌افتد یا به هر دلیلی آن را از دست می‌دهید، می‌توانید از روش‌های مختلفی برای پر کردن جای آن استفاده کنید. یکی از بهترین و ماندگارترین روش‌ها ایمپلنت کردن است. علت این امر نیز مواد باکیفیت و نحوه نصب ایمپلنت است. برای نصب آن لثه شما را شکاف خواهند داد. سپس پیچی از جنس تیتانیوم را درون لثه قرار می‌دهند و به فک متصل می‌کنند. در نتیجه باید صبر کرد تا ایمپلنت جوش بخورد و به خوبی در جای خود محکم شود. در ادامه نحوه جوش خوردن را بهتر توضیح خواهیم داد.

نحوه جوش خوردن ایمپلنت به بافت استخوان طبیعی

جنس پیچ ایمپلنت از تیتانیوم است. جالب است بدانید که می‌توان از تیتانیوم در بدن استفاده کرد و آن را جایگزین بخشی از استخوان انسانی کرد. درست است که تیتانیوم یک نوع فلز است اما با بدن سازگاری بسیار زیادی دارد. به همین دلیل هم برای ساخت پایه ایمپلنت از این فلز استفاده می‌شود و سپس آن را به استخوان آلوئولار متصل می‌کنند.

دندان‌های طبیعی انسان نیز با کمک رباط‌های پریودنتال که در ریشه دندان قرار دارند به استخوان می‌چسبند و یک توده را ایجاد می‌کنند. همین امر باعث می‌شود تا دندان شما در جای خود محکم بماند. ایمپلنت نیز به همین ساختار ساخته می‌شود تا از حالت کلی دندان انسان تقلید کند و سر جای خود محکم بماند. در نتیجه پایه ایمپلنت شبیه به ریشه دندان عمل می‌کند و شباهت بسیار زیادی با آن دارد. البته برای نصب ایمپلنت باید زود اقدام شود زیرا با تحلیل رفتن لثه دیگر نمی‌توان پیچ را در آن قرار داد. زمانی که لثه تحلیل برود قدرت نگهداری پیچ را ندارد. به جوش خوردن استخوان با ایمپلنت استئواینتگریشن یا استخوان‌سازی گفته می‌شود. منظور از این اصطلاح پیوند خوردن استخوان و ایمپلنت است.

در واقع پایه ایمپلنت تبدیل به بخشی از بدن می‌شود و با استخوان فک و لثه شما ترکیب می‌شود. سپس بافت‌های فک دور ایمپلنت رشد می‌کنند تا از آن همانند یک استخوان طبیعی و ریشه دندان حمایت کنند. برای جوش خوردن زمان زیادی لازم است. حدود ۳ تا ۵ ماه طول می‌کشد تا ایمپلنت به طور کامل به استخوان لثه پیوند بخورد و فرایند استخوان‌سازی انجام شود. سرعت بهبودی به بدن فرد بستگی دارد. علاوه بر این شخص باید به خوبی از خود مراقبت کند.

عوامل موثر بر زود جوش خوردن ایمپلنت

با رعایت برخی از نکات و دستورالعمل‌ها می‌توانید سرعت جوش خوردن ایمپلنت را سریع‌تر کنید. اولین نکته‌ای که باید به آن توجه شود انتخاب دندان‌پزشک حرفه‌ای و ماهر است. یک دندان‌پزشک حرفه‌ای به خوبی می‌داند که چه موادی استفاده کند و کار خود را چگونه به بهترین نحو ممکن اجرا کند. در قدم بعدی خود شخص باید حواسش را جمع کند. مراقب بخیه باشد. در زمانی که لثه فرد بخیه دارد به آن دست نزند، غذای نرم بخورد و به آن ناحیه فشار وارد نکند.

پزشک برای جلوگیری از عفونت به فرد آنتی بیوتیک می‌دهد. آنتی بیوتیک ها را باید به موقع مصرف کنید از دهان‌شویه توصیه شده دندان‌پزشک استفاده کنید تا از بروز هرگونه عفونت جلوگیری شود. از مصرف هرگونه دخانیات و الکل خودداری کنید زیرا این موارد دارای موادی هستند که روند بهبودی را کند می‌کنند. بعد از ایمپلنت کردن باید بهداشت دهان و دندان را همچنان رعایت کنید. اکنون در مرحله حساسی قرار دارید و ممکن است با عدم رعایت این موارد روند بهبودی را کند کنید. پس از انجام این کار از هر گونه فعالیت سنگین خودداری کنید. همچنین می‌توانید محلول آب ولرم و نمک برای قرقره کردن استفاده کنید. در صورتی که متوجه هرگونه عوارض جانبی خاصی شدید به دندان پزشک خود اطلاع دهید. در این مدت باید تغذیه مناسب داشته باشید و خوب غذا بخورید. رژیم غذایی شما باید شامل کالری مناسب، پروتئین کافی و تمامی مواد مغذی باشد.

برخی بیماری‌ها مانند دیابت کنترل نشده و اختلال خود ایمنی می‌تواند روند بهبودی را کاهش دهد و جلوی جوش خوردن ایمپلنت را بگیرد. بدن افرادی که دیابت کنترل نشده دارند، نمی‌تواند زخم و عفونت را ترمیم کند. در نتیجه ایمپلنت جوش نمی‌خورد یا ممکن است روند بهبودی بسیار طولانی شود. این بیماری میزان تولید کلاژن را کاهش می‌دهد. بدن شما برای بهبودی زخم‌ها و استخوان‌سازی به کلاژن نیاز دارد.

از طرفی دیگر بیماری خود ایمنی باعث می‌شود تا بدن فرد پایه ایمپلنت را یک جسم خارجی تشخیص دهد و سعی کند تا از بدن فرد در برابر آن حفاظت کند. این مشکل باعث بروز عفونت شدید می‌شود و جلوی جوش خوردن ایمپلنت را می‌گیرد.

علائم جوش خوردن ایمپلنت

همان‌طور که پیشتر توضیح دادیم فرایند استخوان‌سازی باید انجام شود تا ایمپلنت به صورت کامل جوش بخورد. استخوان‌سازی زمان زیادی می‌برد. به همین دلیل ممکن است این سوال برای شما پیش آمده باشد که چگونه می‌توانیم متوجه جوش خوردن ایمپلنت شویم؟

همان‌طور که توضیح دادیم این فرایند ماه‌ها زمان می‌برد. لثه شما بسیار زودتر جوش می‌خورند اما مشخص نیست که استخوان‌سازی انجام شده است یا نه زیرا شما نمی‌توانید آن را ببینید. در صورتی که دندانپزشکی ماهر و با تجربه باشد این روند به درستی پیش خواهد رفت و پایه ایمپلنت شما شل نخواهد شد. به هر حال شما دارید هزینه زیادی بابت انجام این کار پرداخت می‌کنید. در نتیجه می‌خواهید که بهترین نتیجه را از آن بگیرید. تشخیص جوش خوردن ایمپلنت سخت است.

به همین دلیل توصیه ما این است که صبر داشته باشید و در دوران نقاهت به خوبی از خود مراقبت کنید. پس از گذر دوران نقاهت می‌توانید با ایمپلنت کارهایی را انجام دهید که با دندان طبیعی خود انجام می‌دادید. تا جایی که امکان دارد در دوران نقاهت ایمپلنت خود دست نزنید و همیشه از آن مراقبت کنید و به آن فشار وارد نکنید. از ایمپلنت و دندان‌های اطراف آن به عنوان ابزار استفاده نکنید. به عنوان مثال از این ناحیه و البته تمامی دندان‌های خود برای شکستن پوست آجیل استفاده نکنید.

علائم جوش نخوردن ایمپلنت

مسلماً وقتی متوجه لق و شل بودن ایمپلنت شوید یعنی پایه آن جوش نخورده است. پایه ایمپلنت باید با دقت زیادی نصب شود. انتخاب محل مناسب نصب نیز بسیار مهم است. یک دندانپزشکی ماهر تمامی این موارد را در نظر می‌گیرد. اگر پایه ایمپلنت در جای نامناسبی نصب شود، به احتمال زیاد در آینده‌ای نزدیک شل می‌شود؛ زیرا بافت و استخوان آن ناحیه نمی‌توانند خوب جوش بخورد. همچنین ممکن است همین امر باعث ورم کردن این ناحیه شود. بروز هرگونه تورم و عفونت می‌تواند روند بهبودی را کند بکند و موجب سست شدن پایه ایمپلنت شود. در نتیجه می‌توان گفت تنها نشانه جوش نخوردن ایمپلنت و سست بودن آن است.

کلام آخر

در این مقاله به بررسی علائم جوش نخوردن ایمپلنت و نشانه‌های جوش خوردن آن پرداختیم. همان‌طور که توضیح دادیم چند ماه زمان می‌برد تا ایمپلنت دندان جوش بخورد. در نتیجه شما باید در این زمان صبور باشید از هر گونه فعالیتی که روی روند بهبودی ایمپلنت اثر می‌گذارد خودداری کنید. نظر شما در این باره چیست؟ لطفاً نظرات و پیشنهادات خود را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول

  1. منظور از استخوان‌سازی چیست؟

وقتی پایه ایمپلنت به استخوان فک و لثه جوش می‌خورد، فرایند استخوان‌سازی انجام می‌شود.

  1. چقدر طول می‌کشد تا پایه ایمپلنت جوش بخورد؟

زمان جوش خوردن ایمپلنت در افراد مختلف متفاوت است و بین سه تا پنج ماه زمان می‌برد.

  1. نشانه جوش نخوردن ایمپلنت دندان چیست؟

وقتی پس از گذراندن چندین ماه همچنان دندان لق است یعنی ایمپلنت جوش نخورده است. در واقع ایمپلنت از همان ابتدا نباید لق بزند هر چه از زمان نصب بگذرد باید محکم‌تر و سفت‌تر شود.