ارتودنسی دندان
ارتودنسی دندان، راهی است برای صاف و ردیف کردن دقیق دندانها و رفع ناهنجاریهای فک و دندان، که موجب بهبود ظاهر فرد، طرح لبخند، بهبود جذابیت، سلامت بیشتر دهان و دندان و همچنین بهبود کارکرد دندانها نیز میشود. با کمک فشار مناسب بر دندانها میتوان این فرایند را انجام داده و در نهایت از نتایج آن لذت برد. علاوه بر دندانهای یک دست و ردیف شده، لذت بردن از خوردن خوراکیها و سهولت پاکسازی دندانها نیز از دیگر نتایج انجام فرایند ارتودنسی میباشد.
چرا کلینیک سریتا؟
مشاوره رایگان
پرداخت اقساطی
پزشکان متخصص
ضمانت خدمات
ارتودنسی دندان چیست؟
ارتودنسی دندان، شاخهای از خدمات دندانپزشکی است که کار آن اصلاح دندانها و قرار دادن آنها در جای مناسب است. در روش ارتودنسی، دندانهای کج، فاصلههای زیاد بین دندان و یا تراکم بیش از حد دندانها، با استفاده از بریسهای دندانی قابل ترمیم هستند. با اتصال بریسها و براکتها و ایجاد فشار به دندانهای نامرتب و بد فرم، جایگاه و نحوه قرارگیری آنها اصلاح میشود.
طول درمان ارتودنسی دندان میتواند از 1 تا 4 سال، با توجه به میزان نامرتب بودن دندانها، ادامه داشته باشد و خبر خوب این است که با پایان دوره ارتودنسی، شما برای همیشه دندانهایی صاف و مرتب خواهید داشت. استفاده از ارتودنسی تنها برای اصلاح طرح لبخند یا ردیف کردن دندانها نیست. این روش میتواند از بسیاری مشکلات دندانی و بیماریها نیز جلوگیری کند.
اهمیت ارتودنسی دندان
شاید متوجه این نکته شده باشید که با وجود تراکم و روی هم افتادن دندانها، امکان رعایت بهداشت و مسواک زدن صحیح دندانها وجود ندارد. در مواردی که برخی دندانها به جلو و برخی به عقب کج میشوند، فشار ناشی از جویدن غذا بیشتر روی یک طرف دندانها خواهد بود و به مرور زمان، دندانها کجتر میشوند. شما هرگز نباید نسبت به این مشکلات بیاهمیت باشید.
ارتودنسی تنها برای زیبایی ظاهر دندانها و رفع بدفرمی آنها نیست، بلکه دلایلی وجود دارد که با دانستن آنها، انگیزه شما برای اصلاح کجبودن دندانها بسیار بیشتر میشود. هرچه ترمیم کجبودن دندانهای خود را تعویق بیندازید، امکان وقوع مشکلات و بیماریهایی مانند پوسیدگی دندانها، مشکلات لثهای، خوب جویده نشدن خوراکیها، مشکلات گوارشی، احساس درد در گردن، شانه، پشت و سردرد بیشتر میشود.
مزایای ارتودنسی دندان
ارتودنسی به خودی خود عارضه خاصی را در پی نداشته و این عدم رسیدگی فرد و سهل انگاری او است که زمینه بروز عوارض را فراهم میکند. ارتودنسی از جمله درمانهایی است که با هدف زیباتر کردن دندانها، بهبود کارایی سیستم دندانی و پیشگیری از پوسیدگی و تحلیل لثه صورت میپذیرد. مزایای استفاده از درمان ارتودنسی عبارتاند از:
- حفظ سلامت دهان و کاهش ریسک پوسیدگی دندان
- سهولت در رعایت بهداشت دهان و دندان
- سهولت در جویدن غذا و لذت بردن هر چه بیشتر از خوراکیها
- عدم به هم ریختن الگوی رشد طبیعی فک و دندانها
- ظاهر زیبای دندانهای و لبخند زیبا
- افزایش طول عمر دندانهای طبیعی
- هدایت رشد فک
- عدم لزوم به از بین بردن دندانهای طبیعی که کج رشد کردهاند
عوارض ارتودنسی دندان
اگرچه ارتودنسی مزایای بسیاری دارد، اما در صورت عدم مراقبت مناسب توسط بیمار، مشکلاتی به سراغ فرد خواهد آمد. از جمله شایعترین عوارض ارتودنسی دندان که در اثر بیاحتیاطی بیمار یا متخصص ارتودنسی ممکن است رخ دهند،، شامل موارد زیر میشود:
- خراش و زخم: بریسهای فلزی ممکن است سبب ایجاد زخم در دهان شوند. اما در صورت مراقبت درست، آسیبی وارد نمیکنند.
- دردر ناشی از براکتها در روزهای اول نصب: وقتی برای اولین بار روی دندانها براکت و بریس نصب میشود، احتمالا درد خفیف و حساسیت چند روزهایی برای شما ایجاد شود.
- پوسیدگی دندان و بیماری لثه: گیر کردن مواد غذایی در بین براکتهای ارتودنسی زمینه رشد باکتریهای دهانی را تشدید کرده و موجب پوسیدگی دندان و تحلیل لثه خواهد شد. اگر فرد در رعایت بهداشت دهان و دندان خود کوشا نباشد و از مسواک و نخ دندان استفاده نکند، این مشکل پیش میآید.
- امکان تحلیل رفتن و آسیب به مینای دندان: عدم رعایت بهداشت دهان و در بیشتر موارد جنس بهاصطلاح آهکی دندان میتوانند از دلایل فرسایش و آسیب به مینای دندان باشند. این فرایند ممکن است در در طول دوره ارتودنسی به واسطه چسبیدن براکت به مینای دندان رخ دهد.
- خطر برگشت به حالت قبل از ارتودنسی: از جمله عوارض ارتودنسی خطر برگشت مشکلات دندان بعد از درمان است. اگر این درمانها در زمان رشد باشد، برگشتپذیر نخواهد بود. برای ارتودنسی، بهتر است به متخصص ارتودنسی باتجربهای مراجعه کنید تا این مسئله پیش نیاید.
- کوتاه شدن طول ریشه دندان: احتمال تحلیل و کوتاه شدن ریشه دندانها، حدود 3 الی 5 درصد و بسیار جزئی است. در حین انجام ارتودنسی نیز ممکن است قطعات بسیار ریزی از ریشه شکسته شده و مجددا ساخته شود. به این دسته از عوارض بعد از ارتودنسی، در بیمارانی که سابقه آسم و یا ضربه دارند، بیشتر باید توجه کرد.
- احتمال تشدید مشکلات قبلی دندان: در ارتودنسی فشاری که بر دندانها از طریق بریسها وارد میشود، باعث میشود تا دندانها به حالت ایدهآل خود دربیایند. این فشار میتواند برخی مشکلات قبل از جمله تورم و حتی پوسیدگیها را تشدید کند.
- طول دوره درمان ارتودنسی دندان: در اکثر موارد 18 تا 24 ماه به طول میانجامد و اتیم مدت زمان بسته به نوع درمان میتواند تغییر کند. وجود بیماری زمینهای در فرد و عدم همکاری او، میتواند نقش زیادی در طولانی شدن فرآیند ارتودنسی داشته باشد.
چگونه متوجه شویم به ارتودنسی نیاز داریم؟
سوالی که به کرات پرسیده میشود این است که، از کجا بفهمیم به ارتودنسی نیاز داریم؟ بهترین راه برای تشخیص این که خود یا فرزندانتان نیاز به ارتودنسی دارید یا نه، مراجعه به متخصص ارتودنسی و گرفتن مشاوره است. اولین ملاقات کودک با دندانپزشک، سن دو سالگی و اولین مراجعه فرزند شما به ارتودنتیست، هفت سالگی است. ارتودنتیست با معاینه دندانها میتواند تشخیص دهد که نشانههایی از مشکلات رایج دندان و موقعیت قرارگیری نادرست فک را دارید یا خیر. معمولا در سنین بین پنج تا هشت سالگی میتوان گفت که آیا دندانهای فرزندتان در حال رشد به شکل نرمال است یا خیر.
البته این روزها استفاده از ارتودنسی در نوجوانان بسیار شایع است، باید بگوییم لازم نیست در تمام موارد انحراف دندان، به خصوص دندانهای داخلی از درمان ارتودنسی استفاده کرد. برای نوجوانانی که به لحاظ ردیف بودن دندانها مشکل دارند، حتما باید به فکر ارتودنسی کردن دندانهای آنان باشید تا در آینده بتوانند با لبخندهای زیباتر، زندگی بهتری را تجربه کنند. اما ارتودنسی برای چه کسانی الزامی است؟
ظاهر دندانهای شما میتواند مقیاسی برای تشخیص اولیه مشکلات دندانی باشد. کج بودن دندان و بههمریختگی آنها، وجود فاصله میان دندانها و انواع اختلالات در جویدن و فک میتوانند از نشانههای نیاز به ارتودنسی باشد. اختلالات بایت که به ارتودنسی نیاز دارند شامل:
- اوربایت (Over bite): قرارگیری دندانهای فک بالا روی دندان فک پایین به هنگام بستن دهان.
- آندربایت (Under bite): قرار گرفتن فک پایین روی فک بالا.
- اپن بایت (Open bite): وجود فاصله بین دو سطح دندان، در صورتی که دندانها روی هم قرار میگیرند.
مهمترین مشکلاتی دندانی که نیاز به ارتودنسی دارند، عبارتاند از:
- تعداد زیاد دندان و شلوغی: گاهی ممکن است دندان اضافی در دهان داشته باشید که باعث شلوغ شدن دهان و فشار به باقی دندانها میشود.
- کجبودن شدید دندانها: ممکن است تعداد زیادی از دندانهای شما کج و به شکل نادرستی رشد کرده باشند.
- مرتب نبودن دندانها: گاهی هم ممکن است که دندانها کج نباشند، اما به صورت مرتب روی هم جفت نشوند.
انواع ارتودنسی دندان
ارتودنسی سه نوع ثابت، متحرک و لینگوال (مخفی) دارد که هر کدام ویژگیهای خاص خود را دارند. انتخاب از میان انواع روشهای ارتودنسی به تشخیص ارتودنتیست است. سعی کنید با مشورت ارتودنتیست و تشخیص او از جنس دندان شما، حساسیتهای دهانی و میزان انحراف دندانهای شما نوع روش ارتودنسی را انتخاب کنید، تا بهترین نتیجه را از ارتودنسی دندان داشته باشید. در ادامه هر یک از انواع ارتودنسی را به صورت مختصر تعریف خواهیم کرد.
1. ارتودنسی متحرک
ارتودنسی متحرک به دندانها چسبانده نمیشود و میتوان آن را از دهان خارج کرد. تجویز این نوع ارتودنسی به عهده ارتودنتیست است. دستگاههای ارتودنسی متحرک معمولا به دو دسته تقسیم میشوند:
- گروه اول متناسب با حرکتهای ساده دندانی میباشد.
- گروه دوم از دستگاههای ارتودنسی متحرک، برای حرکت دادن فکین (مندیبل و ماگزیلا) یا همان فک بالا و پایین متناسب هستند. این دستگاهها بدین منظور طراحی شدهاند که نیروی معینی را با کمک فنرها و پیچها و دیگر اجزای مکانیکی خود، به دندانها و یا فکین وارد کنند.
2. ارتودنسی ثابت
در این نوع ارتودنسی، بیمار نمیتواند تجهیزات ارتودنسی را از دهان خارج نماید. در ارتودنسی ثابت، براکتها روی دندان چسبانده و ثابت میشوند. در این روش، مراحل درمان به همکاری بیمار وابسته نیست. طول درمان در ارتودنسی ثابت، بسته به مشکلات دندان، به صورت متوسط 2 سال طول میکشد.
جهت انجام ارتودنسی ثابت، در ابتدا جلسهایی جهت مشاوره با ارتودنتیست خواهید داشت. طی این جلسه بیمار مشکلات و خواستههای خود را بیان میکند و در مورد مزایا و معایب روش انتخابی خود با ارتودنتیست بحث و گفتگو میکند. متخصص ارتودنسی پس از معاینه، به بررسی مشکل موجود در ترتیب دندانها و ناهنجاریهای احتمالی فک و صورت میپردازد. معاینه در جلسه اول، شامل عکسبرداری از دندانها و ارائه یک طرح درمانی دقیق برای بیمار میشود.
برای اینکه متخصص ارتودنسی بتواند طی مراحل ارتودنسی به صورت دقیق در مورد نحوه درمان تصمیم بگیرد، ابتدا باید با استفاده از عکسهای OPG، قرارگیری ریشههای دندان و موقعیت آنها را بسنجد. هنگامی که یک برنامه درمانی دقیق ارائه شود، هزینه ارتودنسی ثابت نیز مشخص خواهد شد. متخصص ارتودنسی پس از معاینات دقیق دندان بیمار، قالبگیری دندان را انجام میدهد، تا وضعیت دندانها را در ابتدای مراحل ارتودنسی ثبت کند.
3. ارتودنسی لینگوال (نامرئی یا پشت دندانی)
در این نوع ارتودنسی، بریسهای استفاده شده و لوازم ارتودنسی در لایهی داخلی دندان به سمت زبان نصب میشود. هزینه انجام ارتودنسی لینگوال که یکی از بهترین مدلهای ارتودنسی است، بیشتر از ثابت و متحرک است. ارتودنسی لینگوال، که با نامهای ارتودنسی نامرئی، پشت دندانی و زبانی نیز شهرت دارد، مانند ارتودنسی ثابت وظیفه صاف و ردیف کردن دندانها و رفع انواع و اشکالات دندانی مانند فاصله زیاد بین دندانها و یا تراکم زیاد آنها را به عهده دارد.
به دلیل طولانی بودن دوره ارتودنسی (اغلب یک سال و نیم تا سه سال)، مخفی بودن براکتها و بریسهای ارتودنسی، میتواند برای بسیاری بهترین گزینه باشد. شما میتوانید خدمات ارتودنسی لینگوال را با هزینهای بیشتر از ارتودنسی ثابت انجام دهید.
4. ارتودنسی دیمون
یکی از روشهای محبوب و جدید در ارتودنسی دندان، ارتودنسی دیمون با قابلیتها و مزیتهای بینظیر میباشد. این نوع از ارتودنسی، دارای براکتهای روشن و بهداشت بالا و همچنین، قابلیت حرکت سیم بین دندانها است، و همجنین تنظیم دقیق و خودکار فشار روی دندانها است و نتیجه بهتری را در مدت زمان کمتری به همراه خواهد داشت.
ارتودنسی دیمون را برای تمام بیماران نمیتوان اجرا کرد! در نتیجه برای انجام آن، نیاز به مشاوره و تشخیص دندانپزشک خواهید داشت. افرادی که میخواهند ظاهر دندانهایشان در طول دورهی ارتودنسی بهتر باشد و براکتهای ارتودنسی کمتر دیده شوند، بهترین گزینه استفاده از ارتودنسی دیمون است.
5. ارتودنسی سرامیکی
در میان انواع ارتودنسی دندان، نوعی ارتودنسی وجود دارد که در آن از براکتهایی شفاف یا هم رنگ دندان استفاده میکنند که به لحاظ نحوه عملکرد همچون براکتهای فلزی ( ارتودنسی ثابت) عمل میکنند اما در ظاهر متفاوت هستند و برای افرادی که تمایل ندارند بریس ارتودنسی از دید دیگران پنهان باشد، مناسب است. البته ارتودنسی سرامیکی مناسب برای همه سنین نیست چون مراقبتهای خاص خود را دارد که ممکن است کودکان در این زمینه کمی ضعیف عمل کنند و به مرور زمان براکتها تغییر رنگ دهند. طول درمان ارتودنسی سرامیکی یک سال و نیم تا دو سال و نیم است.
6. ارتودنسی کوتاه مدت
ارتودنسی کوتاه مدت یک روش ایدهآل برای آن دسته از افرادی است که میخواهند طول درمان ارتودنسی کوتاهی داشته باشند اما در عین حال، سرعت جابهجایی دندانها و درد آنها بیشتر نشود..
این روش برای همه افراد با شرایط مختلف نمیتواند کاربردی باشد و لازم است که شرایط بیمار توسط متخصص بررسی شود. در واقع این روش درمواردی که مشکلات دندانی خیل حاد نباشد، میتواند نتیجه مطلوبی داشته باشد. ارتودنسی کوتاه مدت در دو نوع نامرئی و سریع انجام میشود. در این نوع از ارتودنسی، جنس راکتها و سیم اتصال، فرقی با سایر روشهای ارتودنسی ندارد
مراحل انجام ارتودنسی دندان
جهت آشنایی با مراحل و روند انجام ارتودنسی دندان، ما آنچه که در انجام ارتودنسی دندان طی میکنید را به صورت مختصر در ادامه توضیح خواهیم داد. این مطلب به شما کمک میکند تا قبل از شروع مراحل ارتودنسی، با روش و روند انجام آن آشنایی پیدا کنید.
- مشاوره، معاینه و ارزیابی دندان
- قالبگیری برای ارتودنسی
- عکس رادیولوژی OPG
- گرفتن عکس رنگی
- معاینه بیمار
- قرار دادن بریس (براکت) بر روی دندان بیمار
- تنظیم جلسات بعدی برای ادامه مراحل ارتودنسی دندان
- استفاده از نگهدارنده و خارج کردن براکت از دهان
- در صورتی که فرد ارتودنسی نامرئی را انتخاب کند، پس از قالبگیریهای و انجام عکسبرداری لازم، در طول 20 الی 30 دقیقه ارتودنسی دندان برای او انجام میشود. در غیر اینصورت جلسه مربوط به چسباندن بریس (براکت ارتودنسی) در دهان، حدود 2 ساعت زمان میبرد و در ان مدت زمان. متخصص ارتودنسی با دقت و زمان زیادی براکتها را روی هر یک از دندانها میگذارد.
- متخصص ارتودنسی پس از قرار دادن براکت ارتودنسی روی دندان، جلسات آیندهی بیمار برای مراجعه را زمانبندی میکند. در این جلسات روند پیشرفت درمان بیمار بررسی شده و جابجایی احتمالی دندانها پیشبینی میشود. در طول هر جلسه، متخصص ارتودنسی میزان فشاری را روی دندانها اعمال میکند تا جابجایی دندانها به درستی صورت بپذیرد
- هنگامی که مراحل درمان ارتودنسی پایان یافت و هزینههای آن تسویه شد، متخصص براکت ارتودنسی را از دهان بیمار خارج کرده و پس از آن، استفاده از نگهدارنده دندان را جهت ثابت نگه داشتن وضعیت دندان و فک تجویز میکند. پس از اتمام کلیه مراحل درمان، بیمار میتواند از زیبایی دندانها و لبخند خود لذت ببرد.
ریتینر یا پلاک نگهدارنده چیست؟
پس از پایان دوره درمان ارتودنسی، نوبت به استفاده از ریتینر یا نگهدارنده ارتودنسی میرسد. پلاک نگهدارنده یا ریتینر برای ثابت کردن تمام کارهایی است که در طول دوره ارتودنسی انجام شده است. نگهدارنده، برخی اوقات به تنهایی برای اصلاح بینظمی دندان نیز استفاده میشود. ریتینر انواع ثابت یا متحرک دارد و البته تنوع زیادی در جنس و نحوه نصب آن نیز وجود دارد، تا هر کسی که میخواهد از آن استفاده کند، با مدلی که با آن راحتتر هستند، شروع کند.
این نگهدارندهها به حفظ جایگاه دندانها کمک کرده و از تکان خوردن و بازگشت به موقعیت قبلی جلوگیری میکنند. در صورت عدم استفاده از ریتینرها، دندان به موقعیت قبل از درمان برمیگردد. در این حالت نیاز به درمان مجدد خواهید داشت که صرف زمان و هزینه را هم در پی دارد. بنابراین؛ بهتر است از ریتینرها مطابق با نظر پزشک استفاده کنید.
مراحل ارتودنسی متحرک دندان
مراحل ارتودنسی متحرک برای افراد با سن پایین، انجام میشود و این امکان را به فرد میدهد تا دستگاه ارتودنسی متحرک را هر زمانی از روی دندانها بردارد و سپس سرجایش قرار دهد. متخصص ارتودنتیست، در اولین جلسه به معاینه و بررسی مشکلات دندان بیمار میپردازد. با استفاده از رادیولوژی دندان، میتوان مشکلات دندان را قبل از شروع فرآیند ارتودنسی برطرف کرد. پس از آن میتوان نظر قطعی و برنامه درمانی را به اطلاع بیمار رساند.
متخصص ارتودنسی ابتدا از سلامت لثههای بیمار اطمینان حاصل میکند. اگر مورد مشکوکی در لثهها وجود داشت، برای تشخیص او را به یک پریودنتیست معرفی میکند. سپس نوبت پر کردن پوسیدگیها و جرمگیری دندانها میرسد. پس از رفع همه مشکلات، در صورتی که نیاز به ارتودنسی متحرک وجود داشته باشد، مراحل زیر انجام میشود. این نوع ارتودنسی برای سنین پایین و ناهنجاری فکی در سنین قبل از بلوغ استفاده میشود.
- در ارتودنسی متحرک ابتدا از فک بالا و پایین بیمار قالبگیری میشود و پلاک بالا و پایین ساخته میشود.
- پس از آماده شدن قالب ارتودنسی، بیمار باید به صورت دائم حتی در خواب از قالب ارتودنسی متحرک استفاده کند.
- قالب ارتودنسی متحرک را میتوان فقط در زمان خوردن و آشامیدن از دهان خارج کرد. پس از استفاده از مسواک و نخ دندان میتوانید قالب ارتودنسی را دوباره در دهان خود قرار دهید.
- استفاده از روش ارتودنسی متحرک برای افرادی که سن کمتری دارند بسیار مفید است، زیرا باعث میشود که علاوه بر مشکلات دندان، ناهنجاری کوچک فکی آنها نیز برطرف شود.
- همچنین استفاده از ارتودنسی متحرک ممکن است سبب محدودیت حرکات دندانی شود.
- برای درمان ارتودنسی به وسیله قالب متحرک، متخصص ارتودنسی به همکاری بیمار نیز نیازمند است.
- مدت زمان استفاده از دستگاه ارتودنسی متحرک، بسته به سن بیمار بین 6 ماه الی یک سال متغیر است.
نکات مهم برای ارتودنسی موفق
- شما باید مدتی بعد از اتمام ارتودنسی دندان، از نگهدارنده برای جلوگیری از بازگشت به وضعیت قبل از درمان استفاده کنید. انواع مختلف نگهدارنده وجود دارد که میتوان آنها را یا از روی دندان جدا کرد یا بهصورت ثابت روی دندان قرار میگیرند.
- ممکن است غذا در داخل ارتودنسی گیر کند و باعث ایجاد پلاک دندان شود، بنابراین باید بیشتر مراقب دندانهای خود باشید و آنها را بهصورت مداوم تمیز کنید.
- شما همچنین باید مراقب آنچه میخورید باشید؛ برای مثال، از خوردن غذاها و نوشیدنیهای شیرین خودداری کنید.
- در حین درمان ارتودنسی باید به طور مرتب به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
- با برداشتن بریس ارتودنسی، بیمار موظف است که بعد از آن به توصیه دندانپزشک عمل کرده و از نگهدارندهها و مراقبتهای بعد از ارتودنسی استفاده کند.
- انجام ارتودنسی توسط یک متخصص ارتودنسی، مراقبت صحیح از دندانها در طول ارتودنسی ، مراقبت از دندانها بعد از ارتودنسی و همچنین استفاده از نگهدارندهها تا حد زیادی امکان بازگشت به فبل از ارتودنسی را کاهش میدهد.
آیا ارتودنسی دندان درد دارد؟
درد ارتودنسی معمولا بسیار خفیف و در اوایل طول درمان میباشد، که ناشی از پاسخ ذهنی به محرکها و نصب ابزارهای ارتودنسی میباشد. البته معاینات دورهایی و تنظیم فشار بریسها جهت جابجایی دندان نیز، در برخی موارد باعث درد خفیفی میشود. البته جای نگرانی نیست؛ به هر حال برای هر دردی، درمانی وجود دارد.
جهت کمک به کاهش و از بین بردن درد ارتودنسی، عواملی که روی درد تاثیر دارند را در ادامه آوردهایم:
- سن
- آستانه درد فرد مراجعه کننده
- جنس دندانها
- میزان ناهنجاری دندانها
- میزان نیروی لازم جهت برگرداندن دندان به جایگاه اصلی آن
- استرس فرد مراجعه کننده و تجربههای گذشتهی او از خدمات دندانپزشکی
- وضعیت و سلامت روانی مراجعه کننده
بر اساس تجربه مراجعه کنندگان، درد ارتودنسی پس از 4 ساعت شروع میشود. این درد تا 24 ساعت ادامه داشته و کم کم کاهش پیدا میکند. کم شدن درد ارتودنسی و عادی شدن آن برای مراجعه کنندگان، حدود یک هفته طول میکشد.
ارتودنسی دندان چقدر طول میکشد؟
ارتودنسی دندان می تواند از 12 ماه تا 36 و بعضی اوقات تا 48 ماه نیز طول بکشد.
نصب براکت، بریس و تجهیزات دندانپزشکی برای درمان ارتودنسی، از 30 دقیقه تا 3 ساعت متفاوت خواهد بود و بسته به شرایط دندانها و جنس آنها دارد و اما طول درمان ارتودنسی دندان چقدر است؟ چقدر طول میکشد تا درمان ارتودنسی اثر کرده و دندانها به جایگاه اصلی خود باز گردند؟ طول درمان کجی دندانها با ارتودنسی، با توجه شرایط مختلف متفاوت است. تفاوت زمان مورد نیاز برای دوره ارتودنسی، علاوه بر مهارت دندانپزشک، به موارد زیر نیز بستگی دارد:
- سلامت دندانهای مراجعه کننده
- شدت ناهنجاریهای فک و دندانها
- سن مراجعه کننده
- رعایت نکات بهداشتی و درمانی در طول دوره ارتودنسی
- نوع و روش انجام ارتودنسی توسط ارتودنتیست
- دستگاهها و تجهیزات مورد استفاده برای ارتودنسی
- میزان پیگیری دورهها و برنامههای درمانی توسط مراجعه کننده
با توجه به موارد فوق و تجربه کلینیک در درمانهای ارتودنسی، عموما مدت زمان صاف شدن دندانها در ارتودنسی، از 1 سال تا حتی 4 سال متغیر است. برای تخمین دقیق طول درمان ارتودنسی برای دندانهای خود، میتوانید یک مشاوره رایگان با متخصص دندانپزشکی دکتر سریتا داشته باشید.
ارتودنسی در سن بالا
بعضی از افراد تصور میکنند که درمان ارتودنسی محدودیت سنی دارد و افراد در سنین بالا نمیتوانند ارتودنسی انجام دهند. این در حالی است که ارتودنسی محدودیت سنی ندارد، اما خب کاملا طبیعی است که در سنین پایینتر که استخوانهای فک و دندان انعطاف بیشتری دارند، درمان راحتتر و در مدت زمان کمتری انجام شود. اما چرا در سنین بالا طول درمان بیشتر است؟ در سنین بالا ممکن است نیاز به درمان برخی دیگر از مشکلات دندان، فک و لثه باشد و بعد از آن، ارتودنسی انجام میشود. دلیل دیگر هم این است که شکلگیری استخوان و دندانها زمان بیشتری را طلب میکند.
- بسیاری از افراد در سن بالا دوست ندارند تا ارتودنسی آنها دیده شود،، بنابراین بنابراین میتوان گفت که بهترین نوع درمان برای آنها، ارتودنسی نامرئی است. البته که روش درمان تنها بر این اساس تعیین نمیشود و ارتودنتیست است که با در نظر گرفتن شرایط دندان و فک، نوع و همچنین شدت مشکلات در دندان، مناسبترین روش را انتخاب میکند.
ارتودنسی دندان نیش
اگر دقت کرده باشید بیشترین بینظمیها مربوط به دندانهای نیش است. گاهی اوقات یکی از دندانهای نیش و دو مورد از آنها کج میشوند و یا به صورت دندان نهفته رشد میکنند. ارتودنسی برای مشکلات دندانهای نیش نیز کاربرد بسیاری دارد.
بهترین روشهای ارتودنسی برای اصلاح دندان نیش نهفته، ارتودنسی ثابت، متحرک و نامرئی است اما برخی، جراحی فک را برای اصلاح سریع این عارضه ترجیح میدهند. جهت درمان کجی دندان نیش، مرتب کردن آن با دندانهای مجاور و یا نهفته بودن آن، همین حالا با ما تماس بگیرید و یا از وب اپلیکیشن دکتر سریتا، نوبت دندانپزشکی آنلاین دریافت کنید.
ارتودنتیست کیست؟
متخصص ارتودنسی یا ارتودنتیست، دندانپزشکی است که پس از طی دوره 6 ساله عمومی دندانپزشک و قبولی در آزمون رزیدنتی،یک دوره 3 ساله تخصصی ارتودنسی را سپری کرده است و میتواند ناهنجاریهای فک و دندان را درمان کند. این متخصصین، تنها درمانهای ارتودنسی و ارتوپدی دندانی فکی را انجام میدهند و درمانهای عمومی نظیر ترمیم، عصب کشی و یا پروتز را انجام نمیدهد. تمامی ارتودنتیستها دندانپزشک هستند؛ ولی تنها کمتر از ۲ درصد دندانپزشکان، متخصص ارتودنسی میباشند.
ابزارهای ارتودنسی که در فرایند درمان استفاده میشود
ارتودنسی نیز مانند هر درمان دیگری نیازمند ابزارهایی است و فقط محدود به براکت و بریس نیست. آشنایی با ابزار ارتودنسی شاید کاربردی برای شما نداشته باشد، اما به هر حال میتواند به اطلاعات عمومی شما در رابطه با دندانپزشکی کمک کند. ابزار اصلی برای انجام درمان ارتودنسی به شرح زیر میباشد:
- براکت ارتودنسی: براکت ارتودنسی چیست؟ براکت ارتودنسی متدوالترین وسیله ارتودنسی است. براکت به همراه سیم ارتودنسی، حلقه فلزی، پلاستیک، لیگاچور و قطعات دیگر،عمل حرکت دادن دندان به جایگاه بهتر را انجام میدهد.
- براکت توربو: براکتهای توربو یا پشت دندانی، لوازمی جهت تراز ردیفهای دندانی در ناهنجاری شدید و عمیق استفاده میشود.
- هدگیر ارتودنسی: یک وسیله ارتودنسی خارج دهانی و غیرثابت است که به دندانها چسبانده نمیشود. هنگام مسواک زدن و غذا خوردن میتوان آن را از دهان خارج کرد. هدگیر یک یا چند تسمه دارد که روی سر بیمار قرار میگیرد و سیم فلزی که هدگیر را به براکت چسبیده به دندانها متصل میکند.
- هدگیر کششی معکوس: هدگیر کششی معکوس جهت اصلاح برآمدگی فک پایین (مال اکلوژن اسکلتی کلاس 111) استفاده میشود.
- آرک دندانی: جهت استفاده از بریسها، باید فضای لازم را برای اصلاح اوربایت (تداخل بیش از حد عمودی دندانهای جلو) بایجاد کنیم. ابزاری به نمام آرک این وظیفه را انجام میدهد.
- پلاک تعریض: وظیفه پلاک تعریض پروانهای گسترش قسمت جلویی فک بالا میباشد. البته نباید به قسمت عقبی تاثیری بگذارد.
- بریس: وظیفه اصلی اصلاح موقعیت دندانها، با بریسها میباشد. این وظیفه را با ایجاد اتصال جهت انتقال فشار سیمها انجام میدهد.
- نگهدارنده ارتودنسی یا ریتینر: پس از اتمام دوره درمان متخصص براکت ارتودنسی را از دهان بیمار خارج کرده و برای حفظ موقعیت جدید دندانها از وسیلهای به نام ریتینر استفاده میکند.
- فضای نگهدار قوس دندانی: فضای نگهدار برای حفظ جای خالی یک دندان شیری کشیده شده و یا چند دندان مورد استفاده قرار میگیرد. از فضای نگهدار معمولا در سن رشد استفاده میشود.
- نگهدارندههای متحرک فک بالا (پوشش اسلیپ): اولین نگهدارندهای که پس از برداشت بریس، به شما داده خواهد شد، نگهدارنده متحرک فک بالا است. با استفاده دائم از این نگهدارنده، به حفظ تراز دندانها خود بسیار کمک خواهید کرد.
- نگهدارنده فنری فک پایین: در صورتی که در لثهها تورم شدید و یا عفونتی وجود داشته باشد، استفاده از نگهدارندههای فنری فک پایین بسیار مناسب خواهد بود.
- بایت پلیت: از بایت پلیت برای اصلاح اوربایت استفاده میشود. در وضعیت اوربایت فک بالا رشد بیش از حد داشته یا فک پایینی عقب میماند و هنگام بسته بودن فکها چانه، عقبماندگی داشته و دندانهای جلویی بالایی جلوتر از دندانهای جلویی پایینی قرار میگیرند و بیش از اندازه با دندانهای پایینی همپوشانی دارند. بایت پلیت بدنه پلاستیکی دارد که در پشت دندانها قرار گرفته و نمیگذارد دندانهای جلویی بالایی، بیش از اندازه، پایین بیایند. همچنین این وسیله حاوی قطعات فلزی است که به ثابت نگهداشتن آن کمک میکند.
- فنر فورسوز یا فورسِس: این وسیله در سیستم براکت قرارداده میشود و موقعیت فکها نسبت به یکدیگر را اصلاح میکند. از این وسیله برای اصلاح کوچکی فک پایین،استفاده میشود.
- Bionator: بیوناتور ابزاری است جهت کمک به افزایش رشد فک پایین، که به اصلاح اوربایت کمک خواهد کرد.
- قفس زبان: از قفس زبان برای ترک عادت فشار زبان به دندانهای جلویی استفاده میشود. این عادت، منجر به مشکلات بایت از جمله جلو زدگی دندانهای جلویی بالایی (اورجت) و باز ماندن و وجود فاصله بین دندانهای جلویی هنگام بسته بودن فکها( اپن بایت) میشود.
- میخ ارتودنسی: جهت ترک عاداتی که باعث کجی دندانها میشوند، از جمله فشار به دندانها با زبان، مکیدن انگشت شست و عاداتی که به ایجاد اپن بایت کمک میکنند، از میخ ارتودنسی استفاده میکنند. البته اصطلاح میخ های ارتودنسی به معنی ایجاد درد جهت پرهیز از عادات بد نیست، بلکه تنها ابزاری است که انجام عادات فوق را مشکل می کند.
- سپراتورها: سپراتورها یا جداکنندهها، حلقههای کوچکی از جنس لاستیک یا فلز هستند که بین دندانها مجاور و به هم چسبیده قرار داده میشوند و فضای لازم را برای باندهای دندانپزشکی ایجاد مینمایند.
تفاوت ارتودنسی و کامپوزیت دندان در پر کردن فاصله بین دندانها
کامپوزیت دندان یکی از خدمات دندانپزشکی است که جنبه زیبایی داشته و ظاهر دندان را بهبود میبخشد. اما ممکن است در مواردی بتوان به جای ارتودنسی از کامپوزیت دندان استفاده کرد. چنین چیزی در مواردی ممکن است که کج بودن دندان شدید نباشد. حتی ممکن است که این دو روش با هم انجام شوند. تفاوت ارتودنسی و کامپوزیت در پارامترهایی چون طول عمر، مدت درمان، هزینه و نحوه عملکرد است. با در نظر گرفتن تمامی شرایط و انتظارات بیمار، میتوان تصمیم گرفت که کدام درمان مناسبتر است.
هر کدام از درمانها مزایای خاص خود را دارند؛ برای مثال، در درمان کامپوزیت میزان ساییدگی دندانها کمتر از میزان سایش ناشی از تماس با براکتهاست. یا در درمان کامپوزیت دندان، طول عمر محدود دارد در حالیکه ارتودنسی در صورت انجام مراقبتهای لازم درمانی، دائمی است.
مراقبتهای بعد از ارتودنسی
بهداشت دهان و دندان در زمان گذاشتن ارتودنسی بسیار با اهمیتتر میشود؛ زیرا به دندانهای شما بریسهای ارتودنسی اضافه شده که احتمال ماندن مواد غذایی و ابتلا به پوسیدگی دندان را افزایش میدهد؛ پس باید در این دوره بسیار به بهداشت دهان و دندان خود اهمیت دهید، در غیر این صورت هم دوره درمان شما طولانیتر خواهد شد و هم باید مرتبا به متخصصین ارتودنسی مراجعه کنید. شما بعد از گذراندن این دوره، میخواهید دندانهای بهتر و مرتبتری خواهید داشت و قطعا هیچکس دوست ندارد بعد از اتمام این دوره، با مشکل دیگری مانند پوسیدگی دندانها، که قطعا درد بیشتری به همراه خواهد داشت، روبرو شود. پس برای رسیدن به نتیجه دلخواه اصول بهداشتی زیر را رعایت کنید:
- مسواک زدن را جدی بگیرید
- هیچ چیز نمیتواند جایگزین نخ دندان شود
- مسواک زدن و کشیدن نخ دندان را به طور صحیح انجام دهید
- دهان شویه را حتما استفاده کنید
- استفاده از مسواک مخصوص بین دندانها الزامی است
- مراقب غذاهایی که میخورید باشید
- در زمانهای تعیین شده حتما به دندانپزشک مراجعه کنید
کلینیک دندانپزشکی سریتا با ارائه کلیه خدمات مربوط به اصلاح و ترمیم دندان، شما را از شر دندانهای معیوب خلاص کرده و لبخندی زیبا را به شما هدیه میدهد. در صورت نیاز به مشاوره و راهنمایی در رابطه با انتخاب روش مناسب برای ترمیم دندان، میتوانید با شماره 91009991-021 تماس حاصل فرمایید. همچنین جهت سهولت بیشتر در رزرو نوبت و اطلاع از هزینههای بهروزشده خدمات دندان پزشکی، میتوانید از وب اپلیکیشن دکتر سریتا نیز استفاده کنید.
- ارتودنسی چیست؟
- ارتودنسی یکی از خدمات دندانپزشکی است که برخلاف سایر خدمات مانند ایمپلنت، لمینت یا کامپوزیت، با هدف درمانی انجام میشود. در مواردی که فک و دندان ها به شکل نامتقارن و نامرتبی قرار گرفته اند، راه حل مناسبی است. از انواع ارتودنسی میتوان به ارتودنسی متحرک، ثابت، لینگوال و دیمون اشاره کرد.
- بهترین زمان برای انجام ارتودنسی، چه زمانی است؟
- در بعضی از ناهنجاری ها از جمله اختلالات فکی” سن” یکی از فاکتورهای اصلی به شمار میرود و به طور کلی ارتودنسی در سنین پایینتر میتواند زودتر و بهتر نتیجه دهد اما این بدان معنا نیست که در بزرگسالی نمیتوان ارتودنسی کرد. البته در سنین کودکی مهم است که تعدادکافی از دندانها در دست باشد.
- آیا ارتودنسی درد دارد؟
- نمیشه گفت شما هیچ دردی احساس نمی کنید. درد ارتودنسی کاملا خفیف است و تنها یک روز اول شما را اذیت خواهد کرد، سپس تا حداکثر یک هفته، کاملا عادی شده و هیچ دردی احساس نخواهید کرد.
- طول درمان ارتودنسی دندان چقدر است؟
- ارتودنسی دندان با توجه شرایط سلامت و ناهنجاری دندان های شما و روش های درمانی مورد نیاز برای رفع آنها، ممکن است از یک سال تا 4 سال طول بکشد.
- ارتودنسی پشت دندانی چیست؟
- ارتودنسی لینگوال یا پشت دندانی یکی از انواع ارتودنسی است که عموما افرادی از آن استفاده میکنند که تمایلی به دیده شدن بریس های ارتودنسی ندارند.” ارتودنسی نامرئی “نامی است که به همین سبب بدان اطلاق میشود
سوالات عمومی
- ارتودنسی چیست؟
- ارتودنسی یکی از خدمات دندانپزشکی است که برخلاف سایر خدمات مانند ایمپلنت، لمینت یا کامپوزیت، با هدف درمانی انجام میشود. در مواردی که فک و دندان ها به شکل نامتقارن و نامرتبی قرار گرفته اند، راه حل مناسبی است. از انواع ارتودنسی میتوان به ارتودنسی متحرک، ثابت، لینگوال و دیمون اشاره کرد.
- بهترین زمان برای انجام ارتودنسی، چه زمانی است؟
- در بعضی از ناهنجاری ها از جمله اختلالات فکی” سن” یکی از فاکتورهای اصلی به شمار میرود و به طور کلی ارتودنسی در سنین پایینتر میتواند زودتر و بهتر نتیجه دهد اما این بدان معنا نیست که در بزرگسالی نمیتوان ارتودنسی کرد. البته در سنین کودکی مهم است که تعدادکافی از دندانها در دست باشد.
- آیا ارتودنسی درد دارد؟
- نمیشه گفت شما هیچ دردی احساس نمی کنید. درد ارتودنسی کاملا خفیف است و تنها یک روز اول شما را اذیت خواهد کرد، سپس تا حداکثر یک هفته، کاملا عادی شده و هیچ دردی احساس نخواهید کرد.
- طول درمان ارتودنسی دندان چقدر است؟
- ارتودنسی دندان با توجه شرایط سلامت و ناهنجاری دندان های شما و روش های درمانی مورد نیاز برای رفع آنها، ممکن است از یک سال تا 4 سال طول بکشد.
سوالات تخصصی
- ارتودنسی پشت دندانی چیست؟
- ارتودنسی لینگوال یا پشت دندانی یکی از انواع ارتودنسی است که عموما افرادی از آن استفاده میکنند که تمایلی به دیده شدن بریس های ارتودنسی ندارند.” ارتودنسی نامرئی “نامی است که به همین سبب بدان اطلاق میشود
5 نظر برای “ ارتودنسی دندان ”
مطلب خوبی بود همکار گرامی
حرفتون خیلی عالیه دکتر جان
مطالب بی نظیر بود
باسلام واحترام
بنده خانم۳۴ساله هستم که فک پایینیم جلوترازفک بالاییم هست که مشکلاتی هم برادندونام بوجودآورده برااین مشکلم راه چاره ای هست؟ممنون میشم هزینه تقریبی روهم لطف کنید
سلام. یه سوال دارم. وقتی که مسواک بین دندانی استفاده می کنیم دیگه استفاده از نخ دندان واقعا لزومی داره؟